2024.04.19, Péntek

Csaknem száz iskolás a Vörösmarty Mihály szavalóversenyen

szekesfehervar.hu/Kész Mónika

2016.12.01. 14:59

Három különböző kategóriában is megmérethették magukat a versekért rajongó diákok a megyei szavalóversenyen. A rendezvényre a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában került sor. Az esemény lezárásaként a résztvevők közösen koszorúzták meg Vörösmarty Mihály szobrát, így tisztelegve a 216 évvel ezelőtt, ezen a napon született író, költő előtt.

Hirdetés

Régi hagyomány, hogy Vörösmarty Mihály születésnapján – december 1-jén – Székesfehérváron megyei szavalóversenyt rendez a költő nevét viselő általános iskola. Ebben az évben már 28. alkalommal adott helyet az iskola az irodalmi eseménynek. Makainé Vida Bernadett igazgatóhelyettes elmondta, hogy az idén rendkívül nagy számban – közel százan – regisztráltak a jelentkezők, ami jelzi azt is, hogy a versek szeretete tovább él a fiatalokban.

Az igazgatóhelyettes azt is elmondta, hogy a szavalók három kategóriában versenyeznek: alsósok, felsősök és középiskolások. Mindenki két verssel készült: egy kötelezővel és egy szabadon választottal. A zsűriben idén dr. Bakonyi István irodalomtörténész, Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, Nagy Károly, Arany Katedra díjas tanár, Papp Károlyné, gyémántokleveles tanár, Bárdfalvi Erika tanár, Kerkay Rita és Kiss Diána Magdolna színművésznők, illetve Kelemen István és Juhász Illés színészek kaptak helyet.

A szavalókat, felkészítő tanáraikat, valamint a zsűri tagjait Székesfehérvár Önkormányzata részéről dr. Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő köszöntötte, aki arról beszélt, hogy az irodalom és az ember elválaszthatatlan egymástól, s amíg ember lesz a földön, addig irodalom is lesz és versek is lesznek. Hangsúlyozta, hogy éppen a jelenlévő diákok azok, akik megcáfolják azt, hogy manapság már nem is olvasnak verseket az emberek.

Az ünnepélyes megnyitót követően kezdetét vette a verseny, melynek eredményhirdetését követően a résztvevők közösen koszorúzzák meg a Vörösmarty téren a 216 évvel ezelőtt született költő szobrát.

KultúraSzékesfehérvárszavalóversenyVörösmarty Mihály