2024.04.25, Csütörtök

Székesfehérvár is csatlakozik a martonvásári magyar népdal napjához

MTI

2016.09.09. 12:20

Vasárnap 11 órától 300 Fejér megyei gyermek fog együtt énekelni, a Dankó Rádióban pedig Martoni ebédhez szól a népdal c. műsor lesz.

Hirdetés

Szombaton és vasárnap immár harmadik alkalommal rendezik meg Martonvásáron a magyar népdal napját, melyet 2014-ben rendeztek meg először a városban: Presser Gábor, a magyar dal napja alapítója kérte fel Kunos Tamást, a Csík zenekar brácsását, hogy szervezzen a magyar dal napján népzenei színpadot. A rendezvénynek akkora sikere lett, hogy tavaly óta már egy egész hétvégét szentelnek a különböző programoknak.

 

A martonvásári Brunszvik-kastély melletti főtéren idén is a népdal, a népzene és a hagyományőrzés lesz a középpontban, ugyanakkor nem kizárólag az autentikus magyar népdalé és népzenéé a főszerep, hanem minden olyan minőségi produkcióé, amely ezekből táplálkozik.
    

A két nap során fellép többek között Bognár Szilvia, Herczku Ági és a Banda, a Zuboly, a Cimbaliband és a Fricska Tánc, a Boban Marković Orkestar, Berecz András, Pál István "Szalonna" és Bandája, az Esszencia, Szabó Balázs Bandája és a Bartina Gyermektánccsoport. Lesz kézműves- és termelői vásár, a kisebbeknek bábelőadás, hungarikumudvar, népi játszótér, állatsimogató, valamint utcazene-fesztivál is.
    

Vasárnap 11 órától egy különleges produkciónak is tanúi lehetnek a látogatók: a megye tucatnyi iskolájából mintegy 300 gyermek fog egyszerre magyar népdalt énekelni. A Dankó Rádió pedig élőben jelentkezik a Martoni ebédhez szól a népdal című műsorral.
    

Idén Székesfehérvár is csatlakozik a magyar népdal napjához: vasárnap délután 17 órától a szervezők minden népdal- és népzenekedvelőt várnak a Városház térre.
Itt együtt énekelhetnek vagy zenélhetnek 300 Fejér megyei gyermekkel, akik Martonvásárról, a magyar népdal napjának központi rendezvényéről érkeznek Fehérvárra. A tervek szerint egy mezőföldi és egy moldvai dalcsokrot adnak elő.

 

Kultúramartonvásárhagyományőrzésnépdal