2024.03.29, Péntek
Megújult az Arany János Iskola homlokzata és teteje - idén belső felújítás kezdődik
szekesfehervar.hu

Megújult az Arany János Iskola homlokzata és teteje - idén belső felújítás kezdődik

szekesfehervar.hu

2021.01.25. 13:37

Lezárult az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI felújításának első üteme, elsőként az épület homlokzata és tetőszerkezete újult meg. Idén a belső terek újulnak meg komplett gépészettel és a villamos hálózat felújításával együtt a Szekfű Gyula utcai épületben.

Hirdetés

Kívülről már megújult az 1928-ban épült Szekfű Gyula utcai intézmény, elkészült a homlokzat- és a tetőfelújítás is.

 

Az Önkormányzat a teljes felújítást 600 millió forinttal támogatja, ebből a tető- és homlokzatfelújítás összértéke bruttó 235 millió forint volt. A kivitelezési munkálatokat a Pretz-Mozaik Építőipari Kivitelező és Szolgáltató Kft. végezte el. Következő ütemben belső munkálatok zajlanak majd, a gépészet és az elektromos hálózat is megújul, majd a harmadik ütemben kerül sor a nyílászárók cseréjére.

Cser-Palkovics András polgármester a felújítás kapcsán kiemelte, hogy régi adóssága volt a városnak az épület felújítása az épített örökség és különösen a benne zajló szakmai és pedagógiai tevékenység miatt.

Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott az építészeknek, tervezőknek, kivitelezőknek azért, hogy látványos eredménnyel zárult a felújítás első üteme. Kiemelte, hogy a munkálatok gépészeti és villamossági felújítással, majd a nyilászárók cseréjével folytatódnak. 

Szinte egyszerre újulnak meg a környék oktatási és egészségügyi intézményei

Cser-Palkovics András polgármester örömét fejezte ki, hogy hamarosan a Rákóczi Iskolában is fontos elérelépés történik majd, ahol egy okostanterem készül, tavaszra pedig az Arany János Iskolával szemben lévő Szekfű Gyula utcai rendelő teljes felújítása is befejeződik, így a környék valamennyi egészségügyi és oktatási intézményében minőségi változást tapasztalhatunk. 

Székesfehérvár polgármestere felhívta a figyelmet arra is, hogy az a 600 millió forintos forrás, amellyel a város az Arany János Iskola Szekfű Gyula utcai intézményének felújítását meg tudja valósítani, az mind az iparűzési adóbevételből származik. Hozzátette, hogy fehérvári vállalkozások végezték a felújítást, így fehérvári embereknek adtak munkát az állammal és a tankerülettel karöltve egy gazdaságilag nehéz időszakban.

A polgármester megemlékezett Bartyik Mihálynéról, az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola korábbi igazgatójáról is, aki az elsők között szorgalmazta a beruházást és aki már nem érhette meg a felújítást. 

Február elején írják ki a közbeszerzést a gépészeti és a villamos hálózat felújítására

Török Szabolcs tankerületi igazgató kiemelte, hogy a leglátványosabb része készült el az épület felújításának kevesebb mint egy év alatt. Szólt arról is, hogy a második ütem a külvilág felé kevésbé látványos, de nagyon fontos munka lesz majd a gépészeti és villamossági felújítással. Ez utóbbi munkákra február elején írják ki a közbeszerzést. A harmadik ütem uniós forrásból, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében valósul majd meg. Török Szabolcs köszönetet mondott a gyógypedagógusok munkájáért, kiemelve, hogy egészen pici kortól adnak otthont az intézményben azoknak a különleges gondoskodást igénylő gyermekeknek, akik a legjobb szakemberektől kapják meg a fejlesztést.
Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető a felújítás kapcsán arról szólt, hogy a szülők, pedagógusok és gyerekek örömére végre méltó környezetet biztosíthatnak annak a gyógypedagógiai munkának, amit az intémény folytat. A igazgató köszönetet mondott a kivitelezőnek a szoros együttműködésért és azért is, hogy mindig tekintettel voltak a gyerekek érdekeire a munkálatok során. 

Minőségi felújítást végeztek a Szekfű Gyula utcai épületen

Az épület 1928-ban épült két épületszárnnyal, jelentősebben felújítást 1948-ban és az 1980-as években végeztek. A tavaly februárban indult felújítás során a homlokzaton helyreállították az ablakpárkányokat és a keretezéseket, rendbe hozták a három főbejárat körüli míves keretezést, műkő lábazatot cseréltek a B szárnynál, a földszinti folyosón visszaépítettek egy ablakot, illetve az udvari homlokzat felőli teraszt. Lecserélték a bádogos szerkezeteket, leverték a laza homlokzati részeket, és javították a vakolt felületeket. A tető új cserepet kapott és a teljes külső homlokzatot is lefestették üvegszálas glettezést követően.

Az eseményen részt vett Mészáros Attila alpolgármester, dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselő, valamint a Tankerület, a tervező és a kivitelező cég képviselői.

Helyi hírekközépiskolaSzékesfehérvárépületfelújítás