2024.04.19, Péntek
Ezekkel a fejlesztésekkel Pest megyében és a Dunántúlon válnak biztonságosabbá vasúti átkelők
Fotók: NIF Zrt.

Ezekkel a fejlesztésekkel Pest megyében és a Dunántúlon válnak biztonságosabbá vasúti átkelők

NIF Zrt.

2020.11.22. 06:30

A NIF Zrt. beruházásában megvalósuló közlekedésbiztonsági program keretén belül eddig négy útátjáró újult meg Ceglédbercel, Mende (Gyömrő), Sásd és Sárbogárd településeken; a fejlesztés Farmos és Tápiószentmárton településeken folytatódik.

Hirdetés

A vasúti átjárók fejlesztésével javul a vasúti közlekedés és az érintett közúti útvonalak biztonsága. Csökken az utazási idő, a járművek üzemeltetési költsége, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában megvalósuló fejlesztés elősegíti a balesethelyzetek elkerülését, hozzájárul a személyi közlekedésben és a vasúti teherszállításban a balesetek számának és anyagi károk csökkentéséhez. Az építkezéssorozat a MÁV-hálózatának közlekedésbiztonság javítási programjában valósul meg, jelenleg a II/A ütemnél tartanak a folyamatosan haladó projektben.

 

Itt már elkészültek az átkelők

Ceglédbercelen a 100a számú Budapest–Záhony vasútvonal és a 40. számú főút keresztezésénél található vasúti átjáró magassági vonalvezetésének korrekciója megtörtént. Az útburkolatot felújították, a vízelvezetés átépítették, illetve kapubehajtó, útcsatlakozás építése és megerősítése is befejeződött.

 

 

Mendén, a fővárostól északkeletre a korábban is használt vasúti átjáró magassági korrekciója a 120a vasútvonal és a 4603. jelzésű út keresztezésénél elkészült, többek között a vízelvezetés rendezésén dolgoztak. Mivel az átépítés földműszélesítéssel járt, az út menti ingatlanok megközelítésére szolgáló felhajtókat is átépítették.

A Baranya megyei Sásd állomásnál a vasúti átjáróban – a 611. számú főút és a 40. számú Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vasútvonal 1719+81 hm szelvényében – új STRAIL-elemeket építettek be, ezen kívül a 611. számú főutat is kiszélesítették és felújították, mintegy 200 méteren.

 

 

Fejér megyében, Sárbogárd állomásnál – a 63. sz. főút és a 40. sz. Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vasútvonal 784+35 hm szelvényében található – vasúti átjáró vonalvezetésének korrekciója, az átjáró környezetében a pályaszerkezet felújítása volt a feladat, amit elvégeztek a kerékpárút átvezetésével és az útcsatlakozás módosításával.

 

Pest megyében folytatódik a program, 700 méternyi új utat és P+R parkolót is építenek

Miután közbeszerzésekkel a NIF már kiválasztotta a kivitelezőt, folyamatban van a szerződés aláírása a közép-magyarországi farmosi projekt kapcsán. Ebben a közúti útvonal korrekciója, az útátjáró megszüntetése és új létesítése, illetve a 120. számú vasútvonal 311. számú út csomópontjánál felhagyott közút rendbetétele történik majd meg.

Tápiószentmártonban pedig a munkálatok október hónapban rajtoltak el. Itt a projekt során a 311. sz. főút mintegy 700 m egybefüggő új nyomvonalát megépítik, a 120. számú vasútvonal és az út kereszteződésében lévő vasúti átjárót és -pályát pedig átépítik.

Emellett a vasúti megállóhelyhez új belterületi bekötő utat alakítanak ki buszfordulóval, P+R parkolóval, járdával és kerékpártárolóval.

A közösségi közlekedési rendszerek fejlesztése révén az egyéni közlekedési módokat használó utazók számára vonzóbb közösségi közlekedési rendszer alakul ki. A vasúti közlekedés biztonságának, szolgáltatási színvonala növekszik, a környezetre gyakorolt negatív hatások is csökkennek. Mindemellett

csökken a baleseti kockázat a vasúti és tranzitútvonalakon, illetve szintén csökken az utazási idő.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós és hazai forrás bevonásával valósul meg.

Helyi hírekútépítésvasútfejlesztéssárbogárdNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)MendeCeglédbercelSásdFarmos