2024.03.28, Csütörtök
Kötelező lázmérést rendeltek el október 1-től
Illusztráció: pexels.com

Kötelező lázmérést rendeltek el október 1-től

MTI

2020.10.01. 09:43

A hőkapu egyszerre akár húsz-harminc gyerek testhőmérsékletét is méri.

Hirdetés

A Klebelsberg Központ fenntartásában működő valamennyi intézménybe kerültek testhőmérséklet mérésére szolgáló eszközök, az iskolák felkészültek a csütörtöktől kötelező lázmérésre - mondta el a szervezet elnöke sajtótájékoztatón, Székesfehérváron.

Hajnal Gabriella a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban hangsúlyozta, hogy a legtöbb helyre kézi lázmérők kerültek. A fennakadások elkerülésére a nagyobb intézményekben alternatív megoldásokat alkalmaznak, így például

a Tópartiban fali automata hőmérőt helyeztek üzembe, a legnagyobb intézményekben pedig, ahol reggelente egy kapun legalább négyszáz diák megy be, hőkapukat fognak beszerelni.

Az elnök jelezte, utóbbiak beszerzés alatt állnak, de öt már tesztüzemmódban van Budapesten; a hőkapu egyszerre akár húsz-harminc gyerek testhőmérsékletét is méri, így tíz perc alatt több száz diákot be tud engedni.

Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója közölte, hatvan székhelyintézményük mintegy 130 feladatellátási helyen biztosít mindennapos oktatást, ami 22 ezer diákot és 3500 dolgozót jelent. Hozzátette: a tankerület minden intézményében biztosítottak a feltételek a kötelező testhőmérséklet-méréshez.

Vizi László Tamásné, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium intézményvezetője elmondta, hogy 750 diák, 80 pedagógus és egyéb munkatárs bejutását kell megoldaniuk minden reggel. A szerda reggeli tesztidőszakban fennakadás nélkül, becsengetésre mindenki a tanterembe ért, pedig a szenzoros homlokhőmérés után kötelező kézfertőtlenítést is végeztek. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az iskolának ötven kézi hőmérője, két szenzoros fali hőmérője van, de hamarosan hőkaput is felállítanak.

Helyi hírekSzékesfehérvárKoronavírusKlebelsberg Központ