2024.03.28, Csütörtök
Könyvmentők akcióban - töretlenül a fehérvári olvasókért
szekesfehervar.hu

Könyvmentők akcióban - töretlenül a fehérvári olvasókért

szekesfehervar.hu

2020.06.05. 10:30

A közhasznú kezdeményezés célja, hogy 300 forintért témaválasztásában minél szélesebb, minőségében minél magasabb színvonalú könyvek kerüljenek vissza az emberekhez.

Hirdetés

Több mint két éve áll Székesfehérváron, belesimulva a Palotai kapu tér látványába a Könyvmentők szekere, ahol a nyitás óta változatlanul, egy buszjegy vagy fagylalt áráért, 300 Ft-ért vehetnek az olvasni vágyók használt, válogatott könyveket.

A közhasznú kezdeményezés célja, hogy 300 forintért témaválasztásában minél szélesebb, minőségében minél magasabb színvonalú könyvek kerüljenek vissza az emberekhez.

“Eddig főleg szájhagyomány útján terjedt a hírünk. Szeretnénk, ha tudnának rólunk a városban, a megyében, a Dunántúlon. Szeretnénk, ha tudnák, hogy a Könyvmentők szekerei az országban és a határon túl 14 helyszínen vannak jelen. Szeretnénk, ha elgondolkodnának az emberek a könyveik sorsán, és minket hívnának segítségül a szemeteskonténeres megoldás helyett”- mondta Márhoffer Péter, a Könyvmentők helyi könyvtárosa, aki a Győr-Veszprém-Székesfehérvár alkotta háromszögben végez adománygyűjtést. 

 

A fehérvári könyvszekér kis kihagyással a járvány ideje alatt is nyitva tartott a Palotai kapu téren, a Liszt Ferenc utca bejáratánál, és várja továbbra is olvasóit hétfőtől-szombatig, 8-tól 17 óráig.

“Törekszünk a témagazdagságra: több mint 1500, a magyar és világirodalom, vallás, történelem, filozófia, pszichológia, konyhaművészet, ezotéria, idegen nyelv, tudomány-technika, szórakoztató, sci-fi, művészet, növény- és állatismeret témájú könyv, iskolai segédanyagok, kötelező olvasmányok is megtalálhatók, külön polcokon az óvodásoknak, kisgyermekeknek szánt mesék, versek, mondák. Utóbbiakból mindig kevés van, pedig ezek a könyvek lennének a legfontosabbak, hisz a gyermekek könyvei vezetnek a jövő olvasóihoz.” - tette hozzá.

 

Adományt 100 db könyv alatt a szekéren tudnak fogadni a Könyvmentők, 100 db feletti könyvet pedig ingyen elszállítanak telefonos egyeztetést követően (+36 70/360-3003).

Az üzletvezető szerint a veszélyhelyzetben sokan rádöbbentek, hogy a kényszerű otthonlét alatt szívesen olvasnának, de nincsen elég könyvük. Másoknak pedig jutott arra ideje, hogy szelektáljanak a könyvespolcukon, őket arra kérik, hogy megunt könyveiket ne dobják ki, inkább adományozzák a könyvesszekérnek.

Helyi hírekSzékesfehérvárkönyvolvasás