2024.04.24, Szerda

Több aranyérmet is begyűjtöttek a móri borok

mti, minalunk.hu/mor

2017.03.13. 14:10

Idén is megrendezték az Országos Syngenta Borversenyét, ahol az ország összes bortermelő térségéből benevezett 459 nedű közül a legjobbnak választott tizenháromból hetet készítettek a történelmi borvidék borászai.

Hirdetés

Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója köszöntőjében beszélt arról, hogy kihívásokkal teli 2016-os évet tudhatnak maguk mögött a szőlőtermesztő gazdaságok. Az enyhe telet követően tavasszal fagyok, nyáron jégverések, szeptemberben esőzések keserítették a gazdálkodók életét az ország több területén. Az enyhe téli időjárás miatt a kórokozók és a kártevők szinte minden formában támadták a szőlőt, ami ellen tervszerű, hatékony növényvédelmi megoldásokat kellett alkalmazni. A közel 60 ezer hektárról leszüretelt 400 ezer tonnányi szőlőtermés ugyan jobb lett, mint a korábbi évek átlaga, de vannak olyan területek - Sopron, Nagy-Somló, Badacsony és a Balaton-felvidék -, ahol nagyon komoly terméscsökkenést szenvedtek el a termesztők.

Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke úgy fogalmazott, a nehézségek ellenére a tavalyi évjárat igazán jónak bizonyult. Ezt bizonyítja, hogy az idei borversenyen a 2016-os borok összesen 61 aranyérmet érdemeltek ki, például a Kősziklás Borászat Kft. 2016-os Syrah Roséjáért nagyarany elismerést kapott.

A szakember elmondta: az idei bírálaton kiválóan szerepeltek az illatos fajták: a Sauvignon Blanc, a muskotály-félék, valamint az Irsai Olivér. A roséborokról azt mondta, rendkívül sokat fejlődtek az elmúlt 10-15 évben, az idei évben is jól szerepeltek, köszönhetően az új borászati eljárásoknak. A borverseny elnöke kitűnőnek nevezte az idén bírálók elé került vörösborokat, amelyek közül a villányi és a szekszárdi borászok vitték a prímet.

Az idei verseny - amelyre összesen 455 borral és 4 pezsgővel neveztek - abszolút "bajnoka" Tokaj lett. A legjobb 13 borból hét érkezett erről a borvidékről. A legkiválóbb boroknak járó Quadris-díjakat a Bock Borászat 2011-es Bock Capella cuvée-je, a NAIK SZBKI Badacsony 2013-as Badacsonyi Kéknyelűje, valamint a Tolcsva-Bor Kft. 2009-es 5 puttonyos Tokaji Aszúja érdemelte ki.

Nagyaranyat kapott a Szentpéteri Borpince, a Kősziklás Borászat, a Schieber Pincészet, a Sauska - Tokaj, a Tolcsva-Bor, a Csubák Testvérek, a Grand Tokaj, és Koch Csaba egy-egy, valamint a Sárga Borház két bora. Rajtuk kívül 124 arany-, 228 ezüst-, 82 bronzérmet, valamint 12 oklevél elismerést adott át a zsűri.

A siófoki gálán Nádudvari Éva a Syngenta kampánymenedzsere előadásában beszélt arról is, hogy a harminc éve nem tapasztalt idén januári fagyok a rügyvizsgálatok szerint sok szőlőben okoztak fagykárokat, amelynek mértéke igazán majd csak a rügyfakadáskor derül ki. Emiatt várhatóan emelkedni fognak a felvásárlási árak, a kevesebb szőlőmennyiség azonban a korábbinál jobb minőséget képviselhet - tette hozzá.

Az eseményen, amelyen az ország borvidékeiről mintegy kétszáz szakember vett részt, bemutatkozó előadást tartott az év borásza, Mészáros Pál is.

Az aranyérmes móri borok:

Frey Pince                                           Móri Ezerjó     2016

Geszler Családi Pincészet                    Móri Zenit    2016

Geszler Családi Pincészet           Móri Zöld Veltelini 2016

Geszler Családi Pincészet            Móri Chardonnay 2016

Molnár Borház Kft.                 Móri Sauvignon Blanc 2016

Vécsei Pincészet                              Cabernet Franc 2013

Vécsei Pincészet                         Vörös Cuvée 2013 2013

Helyi hírekdíjátadásborászatMór2017Országos Syngenta Borverseny