2024.04.20, Szombat

Székesfehérvár emléktáblát készíttetett az egykori polgármester tiszteletére

szekesfehervar.hu

2017.01.24. 15:34

Székesfehérvár egykori polgármesterének, dr. Saára Gyulának az emléktábláját dr. Cser-Palkovics András polgármester avatja január 27-én, pénteken 9 órakor. Az alkotást Pintér Balázs szobrászművész készítette, és a Kossuth utca 8. szám alatti épület homlokzatán helyezik majd el.

Hirdetés

Székesfehérvár huszadik századi történelmének meghatározó alakja volt dr. Saára Gyula, aki 1908-tól 1918-ig volt a város polgármestere. Székesfehérvárért való tenni akarását támasztja alá, hogy polgármesterré választását követően lemondott országgyűlési mandátumáról és feladta nagy jövedelmű ügyvédi irodáját is, hogy minden erejét a város ügyének szentelje. Városvezetőként sikerült Székesfehérvár gazdasági helyzetét stabilizálnia, ami alapot jelenthetett a különböző beruházások megvalósításához. Tíz éven át tartó szolgálata alatt bővítette a város iskolahálózatát és szociális intézményeit, valamint folytatta elődei közműfejlesztéseit is.

A polgármesteri tisztségről 1918-ban mondott le. Nyugdíjba kényszerítése az "akkori rendszerváltozás" következménye volt. Hosszas betegséget követően 1922. április 13-án hunyt el. Haláláról Zavaros Aladár polgármester így emlékezett: „élete egy állandó áldozat volt a város javára. Áldozatul hozta vagyonát, nyugalmát, és ami a legnagyobb volt, egészségét is.” A város díszsírhelyet jelölt ki számára a Hosszú-temetőben.

A nagyra becsült polgármester előtt tisztelegve Székesfehérvár emléktáblát készíttetett dr. Saára Gyula részére. Pintér Balázs szobrászművész alkotását a Kossuth utca 8. szám alatti épület homlokzatán helyezik el – érdekessége, hogy éppen ebben a házban van ma irodája az egykori városvezető egyik leszármazottjának. Az emléktábla avatása január 27-én, pénteken 9 órakor lesz. Az ünnepségen idézeteket hallhatnak a résztvevők dr. Saára Gyula polgármesteri székfoglaló beszédéből Bobory Zoltán előadásában. Az emléktáblát dr. Cser-Palkovics András polgármester leplezi le, aki beszédet mond a rendezvényen. Az emléktábla ünnepélyes avatására minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Helyi hírekSzékesfehérvárpolgármesteremléktábladr. Saára Gyula20. század