2024.03.29, Péntek

Megoldották Dunaújváros vízellátásának krízishelyzetét

mti

2017.01.17. 10:36

Megoldották a Dunaújváros ivóvíztermelésével kapcsolatos nehézségeket, illetve a kapacitásproblémákat, valamint növelték és tovább fogják növelni a csápos kutakból kitermelhető ivóvíz mennyiségét is.

Hirdetés

A közleményben azt írták, hogy Cserna Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester és az önkormányzat folyamatosan tárgyalt a helyi távfűtést és vízellátást érintő, a közelmúltban tapasztalt elégtelen szolgáltatás rendezéséről. A hatóságok szakembereinek állásfoglalása alapján a hivatal folyamatosan nyomon követi a lakossági ellátás minőségét - tették hozzá.

Leszögezték: ha a jövőben ismételt fennakadás lenne tapasztalható a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna-, Hőszolgáltató Kft. (DVCSH) szolgáltatói tevékenységében, az önkormányzat újra megteszi a szükséges lépéseket, haladéktalanul intézkedik az ellátás zavartalan biztosítása érdekében. Egyúttal jelezték, hogy továbbra is várják a lakosság jelzéseit a szolgáltatás színvonaláról, hogy minél hatékonyabban reagálhassanak az esetleges problémákra.

A DVCSH hőszolgáltatási üzemigazgatójának hétfői tájékoztatása szerint megszűnt mindenféle probléma, mind a távfűtés, mind a melegvíz-szolgáltatás tökéletesen működik. S. Hegedűs Ambrus az MTI érdeklődésére azt közölte: az elmúlt napokban a távfűtéssel nem volt gond. A vízszolgáltatás esetében a nyomáscsökkenés miatt előfordult, hogy az emeletes házak felsőbb szintjein esetenként csak csöpögött a csapból a víz. Ilyenkor nem volt meleg víz, de az összefüggött a hidegvíz-nyomással - jelezte.

A cég a honlapján korábban azt írta, hogy Dunaújváros ivóvíztermelésével kapcsolatban nehézségek merültek fel az elmúlt napokban. A Duna tartósan extrém alacsony vízállása, a rendkívül hideg időjárás, a víztermelő csápos kutakban lévő igen hideg víz együttesen azt eredményezi, hogy a parti szűrésű kutakból csak rendkívüli erőfeszítésekkel és a normál üzemmenethez képest kisebb hozammal termelhető ki az ivóvíz.

Hozzátették, a víztermelési kapacitás azonnali növelésére folyamatosan végzik a csápos kutak kapacitásnövelő munkálatait, amelyek része újabb, nagyobb teljesítményű szivattyúk beépítése. Elkezdték a víztermelő kutak úgynevezett csápjainak tisztítását is. Megjegyezték, hogy a szivattyúbeépítések és -tisztítások elvégzésének időszakában átmenetileg előfordulhat nyomáscsökkenés az ivóvízhálózaton, főleg az épületek magasabb szintjein.

A szolgáltató cég december végén azt közölte: a 2011-ben bevezetett távhőtámogatási rendszer keretén belül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) javaslatára a nemzeti fejlesztési miniszter  rendeletében közzétette a 2016. október 1. és 2017. szeptember 30. közötti távhőtámogatási értékeket mind a távhőszolgáltatói, mind a távhőtermelői engedélyesek (távhőszolgáltatók és az azokat ellátó erőművek) tekintetében. A DVCSH Kft. távhőtámogatása közel nullára csökkent.

Kiemelték, hogy a dunaújvárosi távhőszolgáltatás várható vesztesége 450-480 millió forintra nő, veszélyeztetheti a folyamatos szolgáltatást, ezért haladéktalanul kezdeményezték a támogatási értékek felülvizsgálatát .

A társaság kitért arra, több olyan intézkedést bevezetett, amely a várható veszteségeit legalább részben enyhíti. Így a 2016/2017-es fűtési idényben a fogyasztói közösségeknek - a korábbi években tapasztaltnál kissé alacsonyabb, de a jogszabályokban előírtaknak még megfelelő - fűtöttségi szintet biztosítanak, ettől eltérni a közös képviselő írásbeli megkeresése alapján lehetséges.

A MEKH a dunaujvaros.com-nak küldött közleményében leszögezte, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a dunaújvárosi víz- és távhőszolgáltatással kapcsolatos fejleményeket. A hivatal a felhasználók biztonságos energiaellátása érdekében a jogszabályok által adott valamennyi lehetőséggel élni fog - tették hozzá.

Hangsúlyozták, hogy a MEKH számára első a fogyasztók érdekeinek védelme, a biztonságos energiaellátás nem lehet politikai viták tárgya.

A Jobbik vasárnapi közleményében azt írta, feljelentést tettek a Dunaújvárosban kialakult tarthatatlan helyzet miatt. Felszólították a DVCSH tulajdonosát, Pomázi Csabát, hogy "hagyja abba a hazudozást", szerintük nem igaz, hogy a vízkimaradásokat a Duna alacsony vízállása vagy a hideg tél okozza, és az sem, hogy a cég nem kap megfelelő támogatást és veszteséges.

A dunaújvárosi lakók hétfő délelőttre demonstrációt szerveztek a szolgáltató székháza elé. A Párbeszéd elnökségi tagja, önkormányzati képviselője, Szabó Zsolt felszólította a polgármestert, hogy a városi közgyűlés csütörtöki üléséig készítsen cselekvési tervet a helyzet megoldására.

AktuálisDunaújvárosivóvízellátástávfűtésközszolgáltatásDunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft.