2024.04.20, Szombat

20 év emlékét őrzi egy csillényi magyar – francia barátság

mezohir.info

2016.12.13. 12:04

A Baracson kiállított csillében több mint húsz év magyar - francia barátság és emberi kapcsolat jelképét avatták. A csille űrmértéke nagyjából 0.6-0.8 köbméter.

Hirdetés

A baracsi Francia Parkban december 6-án avatták a község legújabb jelképét a francia Montois la Montagne testvértelepülésről érkezett csillét. A bányászcsillék kapcsolódása sok esetben hasonlítható népek, emberek összekapcsolódásához. Baracson huszonegy éve ismert a francia–magyar jó viszony, melyhez ezentúl a múlt héten felavatott közös jelkép, a frank honból Baracsra szállított csille is hozzájárul. Az ünnepségen kérdeztük a résztvevőket a közös történetről.

- 1995. február 22-én látogatott először francia küldöttség Baracsra. Akkor még nem sejtettük, hogy miként alakulnak majd a kapcsolatok – elevenítette fel a kezdeti időket Kocsis Sándor a Francia–Magyar Baráti Kör vezetője. A családok, intézmények közös ismerkedését tűztük ki célul, melyet immáron két évtizede sikeresen intézünk. A kapcsolat keretén belül több mint háromszáz baracsi ember láthatott nagyvilágot, utazhatott testvértelepülésünkre, illetve eljuthatott rövid időre Párizsba is. A hosszú idő alatt számos kulturális és sporttalálkozó jött létre, ahol különböző világnézetű és életvitelű emberekkel ismerkedhettünk össze. A baracsi példa jó hatással volt régiós kapcsolatainkra is, hiszen Perkáta, Iváncsa bevonásával egy ideig hármas kötelékben ápoltuk összeköttetéseinket – osztotta meg lapunkkal a kapcsolat rövid történetét Kocsis Sándor. Az átadás ünnepi köszöntőjében Várai Róbert Baracs polgármestere hozzátette, a csille ötlete szintén egy baráti találkozó alkalmával merült fel, mikor Franciaországban tett látogatáskor sok község határában láttak ilyen alkalmatosságot kiállítva. Szeretnénk, ha az emberek foglalkozásai, a polgárainak közeledése tárgyiasan is megjelenne. Mindkét településen az emberek élete vasércbányászattal összefüggő, kohászati ipari környezethez kapcsolódik, így a közös jelkép Baracson is kifejezi az ott élők kemény munkáját. A helyi történelem emlékei között a Széchenyi telepet említette a polgármester, ahol hasonló csillét tologatva készültek az épületek.

A hivatalos köszöntőkben Serge Delattre a tizenkét fős francia küldöttség vezetője is kiemelte a baráti kapcsolatok fontosságát, a két település hasonló helyzetét, és az együttműködés további folytatását. A egyhetes vendégeskedés során ismerkedési fórum, civil szervezetek meglátogatása, ahol a francia Mikulás is tiszteletét tette, valamint a környező településeken tett kirándulás szerepelt a magyarországi programban. A leírások szerint egy csille űrmértéke nagyjából 0.6-0.8 köbméter. A baracsiak most kiállított csilléjébe több mint húsz év barátság, emberei kapcsolat is belefért.

Helyi hírekMezőfalvaBaracsmagyar - francia barátságcsille