2024.04.24, Szerda

Sötét titok a bicskei gyermekotthonban

MTI, rtl.hu

2016.10.07. 11:31

Azonnal felfüggesztette állásából a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el és feljelentést tett a rendőrségen a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF), miután a gyermekvédelmi gyám jelzése által - szeptember 23-án - tudomást szerzett az intézményben történt szexuális zaklatás gyanújáról.

Hirdetés

Az SZGYF közleményében kiemelte, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy az ilyen eseteket feltárja, megelőzze és a zaklatókat bíróság elé állítsa.

 

Az RTL Klub Házon kívül című műsorában a gyermekotthon több volt lakója is azt mondta, hogy az intézmény igazgatója rendszeresen zaklatta őket szexuálisan, ezért pedig különböző ellenszolgáltatásokat adott nekik. Az egyik fiú szintén feljelentést tett az igazgató ellen.

A műsorban egy 22 éves fiatal azt állította, a bicskei gyermekotthon igazgatója éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket, neki négy éven keresztül volt intim viszonya vele. Egy másik fiú - aki szintén névvel és arccal vállalta a nyilatkozatot - a műsorban azt mondta, hogy 12 éves korától kezdve nyolc éven át volt szexuális kapcsolatban az igazgatóval, és nemcsak ők ketten áldozatok. A rendőrség a kereskedelmi televíziónak megerősítette, hogy nyomoznak az ügyben.

 

Öt éve egyszer már született feljelentés a bicskei gyermekotthonban zajló szexuális zaklatással kapcsolatban – akkor két nevelőnek és egy pszichológusnak tűnt fel, hogy valami nincs rendben.  A gyerekek azonban végül visszavonták vallomásaikat, a nyomozás pedig azt állapította meg, hogy nem volt megalapozott a szexuális zaklatás gyanúja.
    

Az SZGYF közleménye kitér arra, hogy  gyermekvédelmi rendszer szigorításának köszönhetően 2014 óta a gyermekvédelmi gyámok olyan független szakemberek, akik azonnal intézkedhetnek a gyermekek érdekeit figyelembe véve, emellett a kormányhivatalok évente rendszeresen kötelezően ellenőrzik a gyermekvédelmi ellátórendszer működését.
    

A gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények szigorú büntetését segíti, hogy a kormány kiemelten szigorította az ilyen bűncselekmények büntetését a 2013-ban életbe lépett új büntető törvénykönyvben - írták, hozzátéve: a gyermekek érdekét szolgálja az a kormányzati törekvés is, hogy ne tömeges, állami intézményekben helyezzék el őket, hanem minél nagyobb arányban nevelőszülőhöz, illetve családiasabb körülmények közé kerüljenek.
    

Helyi hírekbicskegyermekvédelemszexuális zaklatásgyermekotthon