2024.03.29, Péntek

Parkolóövezet-bővítésről és csatornaépítésről döntöttek Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2016.09.24. 11:47

Pénteken reggel tartotta soros ülését a város képviselő-testülete. Elsősorban lakossági kérések miatt bővültek a fizető parkolási övezetek, döntöttek arról, hogy a 2019-es U21-es EB-n, sikeres magyar pályázat esetén három meccset is játszanak a Sóstón, valamint csapadékcsatornák építésének közbeszerzési eljárását is elindította a testület.

Hirdetés

Döntés született arról, hogy november elsejétől több, belvároshoz közeli utcát csatolnak a fizető zónákhoz a megyeszékhelyen. A fizető parkolási övezetek bővítésénél nem a díjbevétel a legfontosabb szempont, hanem a fizető parkolás forgalomszabályozó hatása az elsődleges. Jelenleg szinte képtelenség megállni például a Károly János utcában, a Gyümölcs utcában, a Munkácsy lakótelepen. Sokszor nem csak a lakók képtelenek parkolni ezekben az utcákban, hanem baj esetén még a tűzoltóautó vagy a mentő is nehezen fér el.

A parkolási rendszer forgalomszabályozó hatása sok fehérvári utcát tett már élhetőbbé, ahol korábban szinte mozdulni sem lehetett az autóktól.

 A díjmentes részen rengeteg autó parkolt mindenhol, szinte lehetetlenné téve az ottlakók parkolását – mondta Márkus Tibor a Városgondnokság Parkolási Csoportjának vezetője.

- A vizsgálat és a lakók jelzései alapján jutottunk arra, hogy szükség van a fizető parkolási zónák bővítésére. Januárban kezdődött a zónák átalakítása és a lakók érdekét figyelembe véve, illetve az elmúlt hónapok tapasztalata alapján indokolt a fizető zónák bővítése - mondta.

 

Csapadékcsatorna építések kezdődnek

Elindították a Felsőváros vízrendezésére vonatkozó fejlesztés közbeszerzését. Az új csapadékcsatorna a Zámoly utcai körforgalomtól, a Kertalja, a Koppány és a Csutora utcákon keresztül éri majd el a Berényi utat, mely így Felsőváros mellett a vezér utcák csapadékvizét is elvezeti. A csatorna olyan nagy lesz, hogy szinte sétálni is lehet majd benne. Az építkezés alatt rengeteg közműkiváltást is meg kell oldania a kivitelezőnek, hiszen hatalmas, 1650mm átmérőjű gyűjtővezetéket kell építeni a föld alatt.

 

Emléktáblákról is döntöttek

Emléktáblák elhelyezéséről is határozott a testület: a Ciszterci Szent István Gimnázium a Nemzeti Emlékhely északi tégla falán a Magyar Királyok Galériájának folytatásaként szeretné elhelyezni Nagy Lajos király domborművét. A másik emléktábla a vasútállomáson lenne, ami a nemrégiben elbontott „Székesfehérvár állomás II. számú irányítótorony” emlékére kerül majd az A peronra.

Helyi hírekSzékesfehérvár