2024.03.29, Péntek

Közel 160 főt vár a Fejér megyei foglalkoztatási program

orientpress.hu

2016.09.26. 11:58

Csökkenteni szeretnék az Enyingi Járásban a 8.6 %-os a munkanélküliséget.

Hirdetés

A Fejér Megyei Kormányhivatal, az Enyingi Önkormányzat, valamint konzorciumi partnerük, a Echo Innovációs Műhely közreműködésével mintegy 160 fő foglalkoztatását biztosítja a közeljövőben a helyi foglalkoztatási együttműködési program. Minderre szükség is van, hiszen az Enyingi Járásban viszonylag magas, 8.6 százalékos a munkanélküliség – mondta a Rádió Orientnek Zámbó Tiborné, járási hivatalvezető.

 

Az Enyingi Járás mintegy húszezer fő lakosával Fejér megye délnyugati részén, a Mezőföldön helyezkedik el. Bár kedvező földrajzi elhelyezkedése, különösen a Balaton fővárosának, Siófoknak a közelsége a nyári szezonban jelentősen csökkenti a munkanélküliséget, az év többi részében ez átlagosan eléri a 8.6 százalékot, ami jóval az országos átlag felett van. Ennek okai között Zámbó Tiborné a helyben lévő ipar hiányát, valamint a kedvezőtlen demográfiai – sok az idős és a pályakezdő fiatal - és szociális helyzetet említette.

 

A munkanélküliségből való kitörésre több programot is indítottak már a közelmúltban. Ezek közül a hivatalvezető kiemelte a Start munka mintaprogramokat, amelyek élhetőbbé, lakhatóbbá és biztonságosabbá teszik a környezetet a lakosok számára.

 

„Ennek keretében jelentős infrastruktúra fejlesztések történtek és felszámoltak több illegális hulladéklerakót is” – említette példaként. Emellett kihasználva a jó minőségű helyi termőföldet, több önkormányzat már nemcsak saját célra látja el közétkeztetési feladatait, hanem a megtermelt terményeket értékesíti is. Emellett az ifjúsági garanciaprogram a fiatalok elhelyezkedését segíti.

 

A közeljövőben pedig elindul a helyi foglalkoztatási együttműködési program, amelynek keretében a Fejér Megyei Kormányhivatal, az Enyingi Önkormányzat és az Echo Innovációs Műhely konzorciumi pályázatot nyújtott be arra a célra, hogy a helyi szinten lévő foglalkoztatási együttműködések a szükséges képzések és később a foglalkoztatás megvalósítására forrásokhoz jussanak. „Várhatóan 160 fő bevonására kerül majd sor ebbe a programba” – hívta fel a figyelmet Zámbó Tiborné.

Helyi hírekfoglalkoztatásenyingmunkalehetőség