2024.04.24, Szerda

Csúcstechnológia érkezett a fehérvári egészségügybe

okkfehervar.hu

2016.09.16. 14:05

128 szeletes CT-készüléket adtak át a Diagnosztikai Központban.

Hirdetés

Az országban az elsők között helyezték üzembe azt a 128 szeletes CT-készüléket, amelyet csütörtökön adtak át ünnepélyesen a Szent György Diagnosztikai Központban.

A készülék kiváló képminőséget és gyors vizsgálatot tesz lehetővé: a csúcsminőségű, hatékony gép lerövidíti az adatgyűjtési és a képrekonstrukciós időt.

 A korábbi, 64 szeletes CT-gépet – ami szintén megállja a helyét európai viszonylatban – idő előtt cserélte le a cég: az új eszköz mellett szólt a gyorsaságon kívül az is, hogy iteratív dekonstruktort tartalmaz, ami a sugárterhelés csökkentését teszi lehetővé.

 

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a város közössége nevében mondott köszönetet a fejlesztésért:

- A fél másodperc alatt nyolcezer kép olyan adat, amiből, ha nem is értjük pontosan, de érezzük: mit képvisel ez a technológia, amikor a 300 millió forint összértékű eszközrendszer átadására kerül sor. A mai nap nyertese az a sok ember, aki ellátottként, betegként vagy megelőzési céllal veszi igénybe az eszközt a szakemberek segítségével, így ez a beruházás az egészségről, az emberekről, az emberi élet minőségéről szól, és komoly előrelépés az egészségügyben – fejezte ki a polgármester az örömét, miszerint a városban – országosan az elsők között – egy csúcstechnológiájú berendezés működik a megye és Fehérvár lakosságát szolgálva.  Köszönetet mondott azért, hogy a Mediworld Diagnosztikai Kft. kockázatot vállalva pályázati forrás hiányában önerőből finanszírozta az eszköz megvásárlását.

 

 

Dr. Kiss Erika, a Radiológiai osztály osztályvezető főorvosa, a Diagnosztikai Központ szakmai vezetője nagy lépésnek nevezte a fejlesztést.A főorvos kiemelte, hogy mivel a kórház stroke központ lett, ezeknek a betegeknek a vizsgálatában is kikerülhetetlen szerepet játszik a pontos és gyors diagnózis.

- Szinte minden szakmának partnerei tudunk lenni. A géppark fejlesztésével az archiváló rendszer is megújult, teleradiológia bevezetésére került sor. Az utóbbi évtizedben a humán erőforrás erőteljesen megcsappant a radiológusok terén, de az új berendezések felkeltették a fiatalok érdeklődését, többen kezdték meg munkájukat az osztályunkon – fogalmazott Dr. Kiss Erika.

 


A napi betegforgalom 100-110 beteg, aminek 30%-át a sürgős ellátásra szorulók teszik ki. A modern diagnosztika a profilbővítést is szolgálja a központban, támogatja például a traumatológiai vagy az onkológiai vizsgálatokat is. A speciális technológia lehetővé teszi, hogy a több ezer képből álló vizsgálatok hihetetlen gyorsasággal elkészüljenek, ezeknek az értékelése azonban bonyolult, és egyre több időt vesz igénybe.

Az átadó ünnepségen részt vett dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Tanárki Gábor, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója, Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, valamint a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház vezetői, dolgozói. A megjelentek az ünnepséget követően megtekintették az új CT-gépet és a Központot.
 

Helyi hírekegészségügy