2024.04.17, Szerda

Az ország egyik legkorszerűbb intézménye lehet a velencei agrárszakképző iskola

MTI

2016.09.01. 13:13

Épületbővítést, sportcsarnoképítést és energiahatékonysági fejlesztéseket ígérnek.

Hirdetés

Velencén, a Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumban tartotta idei országos tanévnyitó ünnepségét a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

- 24.000 diák tanul szeptembertől 48 agrárszakképző iskolában. 63 helyszínen majdnem 4500 pedagógussal, oktatóval végzik a mezőgazdasági, élelmiszeripari és környezetvédelmi oktatást - mondta el Román István, a tárca agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán az ünnepségen.


- Elvárás az iskolákkal szemben a környezeti és fenntarthatóságra vonatkozó nevelési feladatok ellátása, 2016-ban az FM intézményeinek kétharmada elnyerte az ökoiskola vagy az örökös ökoiskola címet - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.
   

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázati rendszerében az FM szakképző intézményei mintegy hárommilliárd forintot nyertek. A forrás révén tíz intézményben hajtanak végre energiahatékonysági fejlesztéseket, köztük Velencén is, 280 millió forintból.
    

Román István úgy vélte, a Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium a tervezett épületbővítéssel és sportcsarnoképítéssel együtt az ország egyik legkorszerűbb intézménye lesz 2-3 év múlva.

- Ősztől tantermekkel bővítjük a velencei iskolát, jövőre pedig elkezdődik egy korszerű tornaterem építése - ismertette Turcsányi Sándorné igazgató.

 

Elindult a szakképzés rendszere
    

A szakképzés jelentős tartalmi és strukturális átalakításából a minisztérium agrárszakképző iskolái sem maradnak ki. Szakgimnáziumi képzés indul szeptembertől, ami a mostani kilencedikeseket érinti.
    

A tanulók eddig négy év elteltével érettségiztek, majd a szakma megszerzéséhez még egy évet kellett teljesíteniük. Mostantól a szakgimnáziumokban négy év alatt érettségit és szakmát szereznek, így aki nem akar továbbtanulni, az is el tud majd helyezkedni.

Helyi hírekoktatásVelencemezőgazdaságagrár