2024.04.25, Csütörtök

Fontos láncszem lett Perkáta Magyarország és Kína kapcsolatában

2016.08.08. 16:34

Kínai-magyar Kulturális Turisztikai Központ nyílt Perkátán a felújított Győri-kastélyban, melyet ma adtak át a nagyközönségnek.

Hirdetés

 A Perkátán található klasszicista kastély nettó 380 millió forintos beruházásból újult meg, melyhez 345 millió forint támogatást úniós forrásból nyertek.

 

- Kevesen tudják az országban, de Perkátának van a legrégebbi kínai kapcsolata Magyarországon, de Kínában is az egyik legrégebbi hivatalos testvértelepülési kapcsolat Peking egyik kerületéé (Huahszing) és Perkátáé. Az 1960 óta tartó kapcsolat egyik nagy mérföldköve a kastély átadása és a kiállítás megnyitója - közölte Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere az átadó ünnepségen.

 

Somogyi Balázs és Vang Siji, Peking Fengtai körzete Huahsziang városrészének polgármestere együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a 2016-2020 közötti időszakra, amely tovább mélyítheti és szélesítheti az 56 éve tartó barátságot. A kínai városvezető jelezte, hogy a következő években Perkátát bemutató tárlat nyílhat meg Huahsziangban.

 

 Kuo Hsziaokuang, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének kulturális tanácsosa további támogatásáról biztosította a két település együttműködését, amelyet páratlannak nevezett, hiszen Magyarország egyetlen más településével sincs kínai városnak hivatalos testvérvárosi kapcsolata.
    

Iskola is volt már a kastély

Két állandó kiállítás is nyílt a kastélyban: az egyik tárlat a 19. századi magyar nemesség és egyben a Győry-család életét mutatja be, a másik pedig Huahsziang által rendelkezésre bocsátott, 800 évre visszatekintő pekingi várostörténeti kiállítási anyag, amely Európában is egyedülálló.

 

A kastély főépülete az 1700-as évek második felében már a díszudvarral és nagyméretű kastélyparkkal a Győry-család birtokában volt. Az 1820-as években a két oldalszárny megépítésével, új funkcionális egységek jöttek létre.
A II. világháborút követően, az államosításkor a főépületben általános iskolát alakítottak ki, közben elkezdődött a mostani iskola építése, ahova 1974-ben költözhettek be a diákok. A kastély épületén 1975 és 1979 között a szükséges felújításokat elvégezték, művelődési ház és könyvtár üzemelt benne.
    

Perkáta és a Kínai Népköztársaság kapcsolata 1960-ig nyúlik vissza, amikor is a perkátai mezőgazdasági termelőszövetkezettel alakított ki kapcsolatot a Peking melletti Huahsziang népi kommunája. A rendszerváltás után is megmaradt a kapcsolat, 2001-ben pedig aláírták a testvérvárosi szerződést Perkáta és a most már Pekinghez tartozó, annak egyik kerületének számító Huahsziang között.

Helyi hírekKínaKastélyperkáta