2024.04.25, Csütörtök

Húsz kilométernyi új kerékpárút és sáv épül Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2018.03.21. 15:13

A tervek szerint a következő három évben összesen húsz kilométernyi kerékpárút épül Székesfehérváron – hangzott el azon az egyeztetésen, amiket a fehérvári kerékpáros létesítményekről tartottak a Városházán. A Gáz utcában, a Széna téren, a Kertalja utcában, az Alvinci, Dési és Segesvári utcákban még idén megvalósulnak a kerékpáros fejlesztések.

Hirdetés

Idén megkezdődik a Gáz utcai, a Széna téri és a Kertalja utcai kerékpársávok kialakítása, amelynek kivitelezésekor, ahol szükséges útépítést és felújítást is végeznek majd. Ezen fejlesztések egyik célja, hogy a Felsővárosnak és az idén megújuló Berényi útnak kerékpáros összeköttetése legyen a Budai úttal. Az alsóvárosi és maroshegyi kerékpáros fejlesztésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy az Alvinci, a Dési és Segesvári utcákban is kijelölnek kerékpáros nyomokat. A Vásárhelyi úton tervezett kerékpáros létesítmény pedig biztosítja ez utóbbi fejlesztésekkel együtt a Budapest-Balaton kerékpárút Csíkvári úti szakaszának összekötését a Sóstó Ipari Parkban nemrégiben elkészült új bicikliúttal.

 

 

Jelenleg 35 km-nyi kerékpárút van Fehérváron. A következő évek fejlesztései pedig arról is szólnak, hogy az összeköttetéseket biztosítsák a már meglévő kerékpárutak között. TOP forrásból három ütemben lesz Fehérváron kerékpárút fejlesztés és ennek keretében, 14 km-nyi kerékpáros utat, illetve sávokat építenek. Többek között olyan fejlesztéseket is tartalmaz a terv, mint a Palotai úton a jelenleg közös gyalogos és kerékpárút átépítése és akadálymentesítése vagy a Kiskút útján a Park Centerig tervezett kerékpárút megépítése. A városi finanszírozásban épülő kerékpáros utak mellett pedig hamarosan a Budapest - Balaton kerékpárút nyomvonala is áthalad a városon, ami állami finanszírozással épül. Ennek nyomvonalát Nagy Zsolt a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetője ismertette azon a városházi megbeszélésen, melyen Cser-Palkovics András polgármester mellett, Brájer Éva, Égi Tamás és Mészáros Attila alpolgármesterek is részt vettek.

A Berényi úton, melynek idén folytatódik a felújítása és a hamarosan elkészülő Ligetsoron is lesz kerékpárút, de a Budai út végén hamarosan épülő Alba Aréna úthálózata is kerékpárutakkal együtt készül, továbbá a déli összekötő út mellett is épül kerékpárút.

 

 

A Budapest – Balaton kerékpárút Kisfaludnál érkezik Fehérvárra és az autópálya felől érkező 7-es út alatt, egy aluljárón keresztül vezet majd az új Nagyszombati-Budai kereszteződésig. (A várhatóan nagy forgalmú kerékpárút nem a Kisfaludi utcákat keresztezi majd, hanem a másik oldalon halad.) A Nagyszombati útnál épülő új csomópontnál is egy aluljárón halad majd át a kerékpárút a Donát utcai kereszteződésig, ahol kettéválik és irányhelyesen a jobb és bal oldalon halad majd a Budai úton. Ezen a szakaszon, a járdától elválasztva egy-egy sávnyi irányhelyes kerékpárút épül mindkét oldalon. Ez egészen a Halesz-ig így folytatódik, ahol szélesedik már a Budai út. Innentől kezdve pedig kényelmesen, egészen a Lövölde utcáig így halad. A Lövölde úton a platánsor alatt folytatódik a kerékpárút a Horvát István út felé, ahol szintén irányhelyes lesz a szakasz egészen a Prohászka utca – Horvát István utca kereszteződésig. Innentől sajnos a Széchenyi útig az utca szélessége nem teszi lehetővé a kerékpárút építést, így a lakótelep belső útján halad keresztül a Hosszúsétatér – Horvát István utca kereszteződéséig, ahol elkanyarodik a Sóstó irányába. A Csíkvári úton halad tovább a Maroshegy felé az 1.25 m-es irányhelyes kerékpársáv, a Vásárhelyi útnál megy át a vasúti átjárón és a Szilvamagon keresztül a Rádió lakótelepig halad, majd a Vörösmarty Szakközépiskola mellett vezet kia a városból,. és a 7-es főút mellett az emmarózai oldalon folytatódik Szabadbattyánig.

GazdaságSzékesfehérvárkerékpárútfejlesztésTOP