2024.03.29, Péntek

Mennyit keres egy Fejér megyei munkavállaló?

blikk.hu

2017.08.18. 16:02

Fejér megyében a 263 ezer forintos bruttó átlag felett kerestek.

Hirdetés

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint például a fővárosban átlag bruttó 351 ezer forintért dolgoznak az emberek, míg Békés megyében csak 207 ezerért. A Világgazdaság csütörtöki számában rámutatott: Budapest mellett két régióban, Komárom-Esztergom és Fejér megyében kerestek a 263 ezer forintos bruttó átlag felett.

Bod Péter Ákos közgazdász szerint lényeges szempont egy adott terület földrajzi elhelyezkedése. – Az ország keleti felében évtizedek óta kevesebb a tőke, és rosszabb az infrastruktúra, a különbségek azonban rögződtek már – mondta a Blikknek a szakember. Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi elnöke úgy véli, az eltérő kereseteket sok esetben a munkaerőhiány eredményezi. – Hazánk nyugati megyéi­ből valósággal elszippantották a dolgozókat a jobb fizetéseket ígérő európai országok, ez pedig feljebb nyomta a béreket – magyarázta Bod Péter Ákos. Hozzátette, a jól fizető iparágak egy része Budapesten található, így ez az egyik oka annak, hogy a fővárosi keresetek ennyire kiemelkedőek.

A legmagasabb béreket kínáló foglalkozások között is erős eltérések figyelhetők meg az ország különböző területein. Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a pénzügy-biztosítási szektor dolgozói kaszáltak a legtöbbet, Budapesten viszont megelőzik őket a reklámmal foglalkozók és villamosenergia, gázellátásban foglalkoztatottak.

– A bérek szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy az adott megyében milyen vállalatok, gyárak vannak, az autóiparban pél­dául kifejezetten jó kereseteket kínálnak – mondta Keresztúri Ferenc, a fejvadászattal foglalkozó TESK-csoport értékesítési és marketingigazgatója. A munkaerő­hiánnyal kapcsolatban arról beszélt, hogy sok cégnek már a működését veszélyezteti a kevés szakember. – Korábban számos magyar vagy külföldi vállalat számolt azzal, hogy nálunk alacsonyabbak a bérek, így viszont nehezen tudják növelni a fizetéseket, de kénytelenek, ha nem szeretnének komoly bevételkiesést – magyarázta Keresztúri.

 

43 ezer hiányzó

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján idén az első negyedévben 43 ezer betöltetlen álláshely volt. A legnagyobb hiány a feldolgozóipart sújtotta, ahol 17 ezer dolgozót kerestek. Az információ-kommunikáció területén ez a szám mindössze 2700 volt, noha a szakmai szervezetek szerint az informatikushiány a hivatalos adat többszöröse is lehet.

GazdaságFejér megyebérmunkavállaló