2024.03.29, Péntek

Folyamatosak a fejlesztések a Pannónia Szívében

hirado.hu

2017.06.01. 11:17

Pannónia Szíve nemcsak egy Fejér megyei településeket összefogó térség, hanem egy turisztikai fejlesztési program neve is.

Hirdetés

Finom bor, finom sör, finom pezsgő és rengeteg gyönyörű látnivaló? Ha erre vágyik, érdemes ellátogatnia Etyekre és a résztvevő településekbe.

A Váli-völgyben van egy kastély, a Váli-kastély az ürményi grófoké volt, aztán most visszakerült állami tulajdonba. Ez a kastély is része a Pannónia Szíve programnak. Ez az ország egyik olyan területe, ahol a legtöbb nemesi kastély van. A térségben elhelyezkedő kastélyok felújítása nagy forrást igényelne, de próbáltak olyan megoldást találni, ami mellett funkciót is adnak az épületek mellé. A magyar turizmus térképére még erőteljesebben szeretnék elhelyezni az etyeki térséget és a turisták idevonzása a cél – mondta Tessely Zoltán a Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztosa az M1 Ma reggel című műsorában.

„Etyek Budapest szőlőskertje”

Etyeket választották ki a program zászlóshajójának. Amikor vizsgálták, hogy mi lehet a legjobb hívó szó, arra jutottak Etyek a legismertebb, hiszen a borfesztiválok és még sok más olyan programlehetőséget nyújt, amelyek a turisták idelátogatását erősíti – tájékoztatott a miniszterelnöki biztos.

A miniszterelnöki biztos elmondta: valami újat is szeretnének mutatni a borászatok mellett. A pezsgőkultúrát is szeretnék felkarolni ismét. A programban csaknem 20-25 település vesz részt. A legfontosabb pozitív adottság az, hogy Budapesthez nagyon közel van Etyek és a programban részt vevő települések. Ezért is az egyik szlogenje az a programnak, hogy „Etyek Budapest szőlőskertje” – ismertette Tessely Zoltán.

A kisebb és a nagyobb településeknek is vannak elképzelései a fejlesztésekről

Mint mondta: a területet megnézve láthatjuk, hogy nincs nagy ipari-gazdasági tevékenység. Tiszta a levegő és szép a táj, ezért a turizmust gondolták kézenfekvő eszköznek. Minden településen van valami, amire az ott élők nagyon büszkék, így a területfejlesztési elképzelésben – ami mostanra már egy majd 400 oldalas könyv – majdnem száz különböző lehetőséget soroltak fel.

Bicske lehet a másik központja a programnak, ahol egy sportkultúra felelevenítését is célként tűzték ki. Az óceán-járó pilóták itt szálltak le az Atlanti óceán átrepülése után, így ezt a kultuszt is szeretnék felemelni, a Batthány kastély környékét a fiatalok számára is elérhetővé tenni. A kastély mellett a csaknem utolsó polihisztor működött, aki egy csillagdát hozott létre.

Gánt, az egyik legkisebb település a részt vevők közül, ahol a Földtani Múzeum mellett a sváb kultúra bemutatását is erősíteni szeretnék – hangsúlyozta Tessely Zoltán.

 

Forrás: hirado.hu, M1 / Ma reggel

GazdaságFejér megyebicskeetyekturisztikai fejlesztésPannónia Szíve