2024.04.25, Csütörtök

Egy malomipari cég több bicskei ingatlana is kalapács alá került

vg.hu

2017.03.06. 11:13

A becsértéken, 1,1 milliárd forintért hirdette meg a felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. a Sikér Malomipari Zrt. több bicskei ingatlanát és vagyontárgyait – olvasható a Világgazdaság hétfői számában.

Hirdetés

A csomag része a 177 millió forintra értékelt malom, a benne lévő, 900 millió forint becsértékű gépek és berendezések, illetve két szintén bicskei ingatlan.

A felújított malom egy közel egyhektáros ingatlanon fekszik, és a Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt. 700 millió, a Budapest Bank Nyrt. 500 millió forintos keretbiztosítéki jelzálogjoga, valamint a Komárom-Esztergom megyei adó- és vámhatóság 153,5 millió forintos végrehajtási joga terheli. A pályázat április 1-jén zárul, csakúgy, mint a felszámoló egy másik felhívása, amelyik a Sikér érsekvadkerti malmát és annak berendezéseit kínálja, ugyancsak a becsértéknek megfelelő, 90 millió forintos áron.

A Sikért néhány éve még az ország legnagyobb malomipari cégei között jegyezték, 2014-ben 10 százalékos szeletet hasított ki a lisztpiacból. A cég tavaly februárban kért csődvédelmet, de miután nem sikerült megállapodnia hitelezőivel, októberben elrendelték a felszámolását.

A vállalkozás ellehetetlenülése a Széchenyi Bank bedőlésével, a finanszírozó bankok visszalépésével, a Gazdasági Versenyhivatal által kirótt, több mint 300 milliós kartellbírsággal, valamint a malmok közti gyilkos árversennyel magyarázható – nyilatkozta a csődvédelem kérésekor Blázsik Ferenc, a cég tulajdonosa. A felszámolás elrendelésekor a vagyonkezelő a Világgazdaságnak több mint kétszáz hitelezőről és 7,9 milliárd forint kötelezettségállományról beszélt.

GazdaságingatlanfelszámolásbicskemalomiparSikér Malomipari Zrt