2024.04.20, Szombat

Új támogatási forma segítené a dunaújvárosi anyákat

infodunaujvaros.hu

2017.02.10. 10:09

2017. február 8-án ismét ülésezett a dunaújvárosi Gazdasági és Területfejlesztési Bizottság. Az idei költségvetési tervezet mellett a szülési és gondozási támogatást tartalmazó rendelet-tervezetről is tárgyaltak.

Hirdetés

A helyi szociális rendelet módosítását tervezi Dunaújváros önkormányzata. Az előterjesztés szerint módosulnak a lakásfenntartási és a gyógyszerköltség támogatás szabályai, és bevezetnének két teljesen új támogatási formát. Egyik a „szülési támogatás” a másik a „gondozási támogatás”. Ezekkel a Dunaújvárosban élő, újszülött gyermeküket saját otthonukban nevelő anyák, családok terheit csökkentenék, hiszen a várandós anyák keresete szülés előtt általában csökken, míg a gyermekvárással kapcsolatos kiadásaik növekednek. Terv szerint idén márciustól fog élni az új szabály. A „szülési támogatás” tervezett összege 7 ezer forint, míg fél évre elosztva a „gondozási támogatás” 8 ezer forint. A tervezetet a bizottság támogatta, de a pontot az „i-re” a február 16-i közgyűlés teheti fel.

Elkészült Dunaújváros idei költségvetés-tervezete, amelynek elfogadását a bizottság támogatta, de úgyszintén a közgyűlésnek kell azt jóváhagyni és helyi rendeletté emelnie.

A további tárgyalt témák között szerepelt a Frangepán utcai családok átmeneti otthonának felújítása bruttó 26,7 millió forint értékben. Az összeg fele elnyert pályázati forrás, másik fele önrész. A munkát a DVG Zrt. Fogja elvégezni. Ugyancsak a DVG Zrt. Végzi el félmillió forint értékben a piaci nyilvános illemhely portálszerkezetének felújítását. Továbbá a GVG Zrt. kaphat megbízást a Kossuth Lajos utca páros oldalán új parkolók, valamint az ótban levő kandeláberek áthelyezésének megtervezésére 400 ezer forint ellenében.

Négy szakcégtől kért ajánlatot Dunaújváros önkormányzatától a forgalomirányító lámpák további üzemeltetésére, mert az eddigi szerződés lejár. Értékelés alapján a bizottság továbbra is a Swarco Traffic Hungária Kft. Megbízását javasolja.

Berlini meghívást kapott a Bánki Donát középiskola 25 fős kórusa egy zenei rendezvényen való részvételre idén március 16 – 20 között. Az út teljes költsége 1 millió 452 ezer forint. Ám az iskola jelenleg 450 ezer forinttal rendelkezik és támogatásért folyamodott. A bizottság félmillió forint támogatást szavazott meg, de a végső döntés a közgyűlésé.

GazdaságDunaújvárosszociális támogatásGazdasági és Területfejlesztési Bizottságanyaság