2024.03.28, Csütörtök
Kezdődik a Velencei Gyermek- és Ifjúsági Tábor újjáépítése
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Kezdődik a Velencei Gyermek- és Ifjúsági Tábor újjáépítése

szekesfehervar.hu

2020.07.10. 19:26

A velencei tábor területén egy új kétszintes főépület lesz, 150 fő kiszolgálására alkalmas tálaló konyhával, mellette 18 kisház, melyből három teljesen akadálymentesített lesz. A tábor befogadóképessége 143 fős lesz, a főépületben pedig lehetőség lesz egész évben használni a négy fős szobákat. A felújítás a Modern Városok Program keretében megvalósuló fejlesztés.

Hirdetés

Jövő héten elkezdődik és várhatóan egy éven belül befejeződik a Velencei Gyermek- és Ifjúsági Tábor felújítása. A teljes egészében kormányzati forrásból finanszírozott, 800 milliós beruházás keretében a meglévő épületeket elbontják, helyükre új, önálló vizesblokkal rendelkező, részben akadálymentesített kisházak és egy kétszintes, téliesített közösségi épület készül, illetve korszerűsítik a sportpályákat és lesz egy nagy közösségi tér is.

 

 

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere hangsúlyozta, hogy az előkészítésre, a tervezésre, a kivitelezésre és a berendezésekre mintegy 800 millió forintot biztosít a kormány. A beruházás ezen pénzügyi keretben valósulhat meg, ugyanis a közbeszerzésen nyertes cégtől igen kedvező ajánlatot kapott a város. Jövő nyártól, várhatóan augusztustól kezdve egész évben várja majd a fiatalokat a megújult, korszerű tábor egy csodálatos környezetben.

 

szekesfehervar.hu

 

A Velencei Gyermek- és Ifjúsági Tábor felújítása a Modern Városok Program keretében valósul meg a magyar kormány és Székesfehérvár Önkormányzata között megkötött együttműködési megállapodás szerint. A turisztikai, kulturális és sportcélú fejlesztés igazodik a város és a térség lakóinak és közoktatási intézményeinek igényeihez egyaránt. A korszerűsítés eredményeként a létesítményben nemcsak nyáron, hanem egész évben tudnak majd elsősorban ifjúsági programokat, rendezvényeket szervezni szép, igényes és könnyen megközelíthető környezetben.

 

 

A táborra ráfér a felújítás, az idő vasfoga nagyon is érezteti a hatását a területen. Ilyen körülmények között már nehezen lehetett akár csak néhány hónapra is megszervezni a programokat. A tábor külsőségeiben, beltartalmában és funkciójában is megújul – mondta a bejáráson Mészáros Attila alpolgármester.

Velencén, a Régiposta utca 1. szám alatti, a Beck-kastély szomszédságában található ingatlanon a régi épületeket elbontják, mivel műszaki kialakításuk és statikai állapotuk nem teszi lehetővé a bővítést. Helyükön összesen 18 darab kisház épül, melyeket három hatos csoportban helyeznek el. Minden ilyen egyégben lesz egy négyfős, akadálymentesített ház, a többi hatfős lesz, és valamennyi kis épület önálló vizesblokkot kap. A régi közösségi épület helyett egy új, kétszintes épületet alakítanak ki. A földszinten kap helyet a recepció, a 80 fős étkező- és foglalkoztatóterem, a 140-160 adagos melegítőkonyha és a gazdasági parkoló, egy akadálymentesített szoba, valamint az egészségügyi részleg, melyhez orvosi szoba, váró, két különálló betegszoba és önálló vizesblokk tartozik. Az emeleten lesz 9 darab négyfős és 2 darab kétfős, téliesített szoba, ez utóbbiakat akár oktatásra is lehet majd használni. Az új közösségi épületben 41 főt tudnak elhelyezni, a tábor teljes befogadóképessége pedig 143 fő lesz a fejlesztésnek köszönhetően.

A területen a dolgozók részére 4 parkolóhelyet alakítanak ki, a főbejárat közelében 40 állásos kerékpárparkoló is lesz. A parkosítással és új utcabútorok, okospadok kihelyezésével korszerűsítik a zöldterületet, kialakítanak egy univerzális sportpályát, lesz egy nagy közösségi tér, illetve korszerű sport- és játékeszközöket szereznek be. Törekszenek arra, hogy az árnyat adó, szép és nagy fákat megőrizzék.

A tervek szerint Székesfehérvár Önkormányzata egy év múlva, 2021 júliusában átveszi az új tábort, és várhatóan augusztusban érkezhetnek az első vendégek. A Városgondnokságnak komoly feladata lesz, hogy programokkal töltse meg a tábort – fogalmazott Mészáros Attila.

Osztotics Péter, a kivitelező Isoconstruct Kft. ügyvezetője elmondta, cégük 2015 óta foglalkozik elsősorban társasházak generálkivitelezésével, építésével. Ezen projektjeiken kívül pedig nagy örömet jelent számukra, hogy részesei lehetnek az ifjúsági tábor újjáépítésének. A munkaterület átadása e hét csütörtökén lesz, a felújítás pedig a jövő hét folyamán elkezdődik. Remélik, hogy a megújult tábor hosszú ideig sok-sok örömöt fog jelenteni a gyermekek számára.

AktuálisVelencei Gyermek- és Ifjúsági Táborfelújítás