2024.03.28, Csütörtök
Újabb mérföldkőhöz érkezett a székesegyház felújítása
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Újabb mérföldkőhöz érkezett a székesegyház felújítása

szekesfehervar.hu

2020.03.05. 14:15

Márciusra a Szent István király-székesegyház főhajójának mindhárom boltozati szakaszát díszítő freskókat megtisztították és konzerválták mintegy 2000 négyzetméter felületen. A bejáráson, amelyen részt vett Spányi Antal megyéspüspök is, elhangzott, hogy a terveknek megfelelően halad a belső felújítás, így 2022-ben át tudják adni a megújult Bazilikát.

Hirdetés

A bejáráson Jeszeniczky Ildikó Munkácsy Mihály-díjas festő-restaurátorművész a freskók feltárása és tisztítása során készült fotók segítségével ismertette az eddigi eredményeket.

 

 

Elmondta, hogy a Szent István király-székesegyház főhajójának mindhárom boltozati szakaszát díszítő freskókat megtisztították az évszázados szennyeződésektől és a későbbi átfestésektől, így feltárult eredeti szépségük. Mindhárom boltozati szakaszon, illetve minden területen felületi konzerválást végeztek, a vakolatréteg, festékréteg megerősítésére. Az első boltozati szakaszban megtörténtek a statikai megerősítések, sok helyen végig kellett vésni a falat, most ezeket is javítják.

 

 

Jeszeniczky Ildikó a hatalmas munka érzékeltetésre elmondta, hogy például a sárga kartükrökön mintegy 360 ezer arany pötty van, az 1936-as helyreállításnál nem aranyozással javították ezeket a pöttyöket, hanem vízüveggel kevert bronzporral: ezek mára besötétedtek, ezért egyenként, mechanikusan távolítják el, csiszolgatják le ezeket.

 

 

A restaurálással láthatóvá váltak Johann Ignaz Cimbal (1722–1795) festőművész 1768-ban készített alkotásai. Az eredeti szépségükben feltáruló barokk alkotásoknak köszönhetően élénk színekben pompázó jelenetek lesznek láthatók a boltozatokon.

A "Jézus bemutatása" mellékoltárkép restaurálása már elkészült, a Szent Imre herceg mellékoltárkép restaurálása pedig a héten fejeződik be: kivilágosodott a kép, szinte ragyognak a színei. A főoltárképet külső helyszínen restaurálják, teljes feltárása megtörtént és lényegesen rosszabb állapotú volt, mint a mellékoltárképek. Sok hiány jellemezte, nagyon egyenetlen volt a felület, a kép konzerválásra vár és a tömítés is megtörténik még az esztétikai helyreállítás előtt. A főoltár tisztítása és feltárása során a szakemberek rábukkantak a tabernákulum belső eredeti aranyozására, melynek helyreállítását kérte a megyéspüspök. A Nepomuki Szent János mellékoltárkép konzerválása most történik, ez volt az egyetlen mellékoltárkép, amit 1936-ban viaszgyantával bevasaltak és megerősítették a hátoldalát a vászonnak.

 

 

A munkák jelenlegi állásáról Vági Péter koordinátor elmondta, hogy a felújítás a tervezett ütemben halad, az első nagy munkafolyamat, a mennyezetképek feltárása és tisztítása befejeződött.

Vági Péter felidézte a bazilika felújításának eddigi legfontosabb állomásait. 2014 júniusában szakadt le a székesegyház északi főpárkányának egy darabja, ami komoly problémákra hívta fel a figyelmet. 2015-2016-ban a székesegyház homlokzata és a tetőszerkezete újult meg, 2016 júliusában pedig elkezdődött a régészeti feltárás a mellékkápolnában. 2016 szeptemberétől 2017 januárjáig kiterjesztett restaurátori kutatás folyt, 2017 májustól augusztusig pedig sor került a mellékkápolnák restaurálására. 2018-ban augusztustól október régészeti feltárás volt a templomhajóban, 2018 októberétől 2019 januárjáig pedig a restaurátori munkák közbeszerzése zajlott. 2019 januárban kezdték építeni a belső állványt a restaurálsához, 2019 júliusban pedig az altemplomban elkészült mintegy 107 négyzetméter festett sírfeliratot konzerválása. 2019 novemberében az első mellékoltárkép restaurálása (Jézus bemutatása) fejeződött be. 2019 decemberére minden fából készült és műhelyben helyreállítandó tárgy elszállítása megtörtént, idén márciusra pedig elkészült mintegy 2000 négyzetméter felületen a freskók tisztítása, konzerválása. Magyarország kormánya támogatásának köszönhetően a belső restaurálás és építészeti felújítás 2022-ben fejeződik be.

 

Galéria

AktuálisegyházfejlesztésSzent István király-székesegyház