2024.04.24, Szerda
Több mint négyszáz gyerek előtt nyílt meg a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ
katasztrofavedelem.hu

Több mint négyszáz gyerek előtt nyílt meg a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ

fejer.katasztrofavedelem.hu

2019.09.20. 19:13

Nyílt napra invitálta a katasztrófavédelem iránt érdeklődő fiatalokat a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ szeptember 19-én. Budapesten, a Laktanya utcában forgószínpadszerűen követték egymást az izgalmasabbnál izgalmasabb események, amelyek a szervezet tevékenységének egy-egy kis szeletével ismertették meg a tanulókat. Az oktatási központ nyílt napjának legnépszerűbb állomása a roncsvágási, műszaki mentési bemutató volt.

Hirdetés

A rendezvény megnyitóján Vietorisz Ágnes tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság humánszolgálat-vezetője köszöntötte a diákokat. Hangsúlyozta, hogy a hivatás választása nagy felelősség, a hivatásos életpálya pedig elköteleződést, egyúttal biztonságot is jelent. Elmondta, hogy a fiatalok előtt számtalan lehetőség áll, döntésüket az segíti, ha minél közelebbről megismerkednek a választott szakmával, az előbbre jutás lehetőségeivel, és leendő munkájuk kulisszatitkaival.
 
A diákok érdeklődve látogatták végig az oktatási központ udvarán berendezett tíz állomást. A roncsvágáson, műszaki mentésen kívül a mászóház is tartogatott számukra izgalmakat, a bátrabbak a tálcatűz oltásába is bekapcsolódhattak. Megtapasztalhatták, hogy mit ér elméleti tudásuk a gyakorlatban, milyen fizikai erőnlétet kíván a tűzoltószakma, milyen gyorsan tudják magukra ölteni a bevetési védőruhát, és hogyan is néz ki belülről egy-egy felmálházott tűzoltójármű. Pszichikai teszt segítségével kaphattak képet saját mentális állapotukról, a teszt kitöltése után rövid konzultációra is lehetőségük volt.
 
A Katasztrófavédelmi Oktatási Központ nyílt napján a diákok bátran kérdezhettek, és éltek is a lehetőséggel. A látottak alapján többen is úgy érezték, hamarosan nem vendégként, hanem az állomány leendő tagjaként térnek majd vissza a Laktanya utcába.

AktuálisKatasztrófavédelmi Oktatási Központnyílt nap