2024.04.23, Kedd
Innováció a régészetben - a legújabb technológiák alkalmazásáról tanácskoznak
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Innováció a régészetben - a legújabb technológiák alkalmazásáról tanácskoznak

szekesfehervar.hu

2019.09.19. 21:43

"Innovatív térinformatikai fejlesztések és lehetőségek a régészetben" címmel kezdődött el kétnapos konferencia csütörtökön a Gorsium Régészeti Parkban. A Szent István Király Múzeum szervezésében zajló eseményen többek között a várak 3D felmérésének lehetőségeiről és a geoinformatikai technológiák régészeti alkalmazásairól is szó volt.

Hirdetés

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum intézményvezetője elmondta, hogy első alkalommal 2016-ban, a Kecskeméti Katona József Múzeum szervezett konferenciát "Innovatív térinformatikai fejlesztések és lehetőségek a régészetben" címmel, amelyet hagyományteremtő szándékkal hívtak életre.

 

 

Ennek folytatását vállalta magára a Szent István Király Múzeum kétnapos rendezvénye. "Elsődleges cél a tapasztalatcsere, az ország minden pontjáról érkeznek előadók. Többek között geofizikai kutatásokról, 3d felmérésekről és minden olyan technológiáról szó lesz a két nap során, ami a régészethez kapcsolható." - emelte ki Pokrovenszki Krisztián, aki hozzátette, hogy ezeket a technológiákat már évek óta alkalmazza a Szent István Király Múzeum a feltárások során.

 

 

"Ez az esemény is bizonyítja, hogy a Gorsium nemcsak országos hírű látványosság, hanem a megújult régészeti park infrastruktúrája alkalmas arra is, hogy országos tudományos konferenciáknak biztosítson helyet. A konferencia egyben kötődik az Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetéhez is és olyan XXI. századi témát érint, mint a legmodernebb térinformatikai eszközök alkalmazása a régészetben. Ezek segítségével sokkal részletesebben megismerhetjük fehérvár múltját és a város alapítását is, gondoljunk például a Jókai utcai feltárásra." - mondta el a konferencia kapcsán Cser-Palkovics András polgármester.  

 

A konferencián elsőként a Szent István Király Múzeum azon feltárásait mutatták be, ahol nagy segítséget nyújtottak a legmodernebb térinformatikai eszközök, ilyen volt többek között a Jókai utcában és a Fő utca 6. szám alatt folytatott ásatások is.

A délelőtt folyamán érdekes előadást hallhattak a résztvevők arról is, hogyan zajlott a Diósgyőri vár régészeti feltárása során a térinformatikai munka. A Budapesti Történeti Múzeum részéről Szolnoki Tamás eltérő adottságú budapesti régészeti munkák példáin keresztül mutatta be a 3D fotogrammetria használatának sajátosságait, majd Dr. Stibrányi Mátétól hallhattak a konferencia résztvevői arról, hogyan zajlik az elpusztult középkori templomok régészeti geofizikai kutatása. A tanácskozás pénteken is folytatódik.

AktuálisGorsium Régészeti ParkTácFejér megyerégészet