2024.04.25, Csütörtök
Egy nap után életet mentett az új feszítővágó
Fotó: bicskei önkormányzati tűzoltó-parancsnokság

Egy nap után életet mentett az új feszítővágó

fejer.katasztrofavedelem.hu

2019.09.20. 20:00

Éppen, hogy megérkezett, már túl van az első bevetésen a bicskei önkormányzati tűzoltók új hidraulikus mentőszerszáma. A Weber Rescue feszítővágót szeptember 18-án helyezték fel a gépjárműfecskendőre, és alig telt el egy nap, máris szükség volt rá az M1-es autópályán.

Hirdetés

A sztráda bicskei szakaszán egy kamion és egy furgon ütközött, utóbbi sofőrjét szabadították ki az újonnan beszerzett mentőszerszámmal a bicskei önkormányzati tűzoltók.

Csaknem nyolcvan közlekedési baleset műszaki mentéséhez riasztották már ebben az évben a bicskei önkormányzati tűzoltókat Fejér megyében. A beavatkozások egynegyede az utolsó három hónapban történt. Átlagosan minden harmadik nap riasztják közúti balesethez a bicskei tűzoltókat.

Ezeknek a káreseteknek a hatékonyabb kezelése és a beszorult sérültek gyorsabb kimentése érdekében egy korszerű és nagy teljesítményű Weber Rescue hidraulikus mentőeszközt szerzett be a tűzoltóság.  A megvásárolt RSU 200-107 PLUS típusú vágó eszköz az egyik legnagyobb teljesítményű készenlétben tartott vágó eszköz hazánkban. A százhét tonnás maximális vágóerőnek és a nagy szilárdságú élbetétnek köszönhetően a korszerű, megerősített karosszériával rendelkező gépjárművek vágására is hatékonyan alkalmazható. Az SP 49 típusú feszítő eszköz az előzőleg használt szerszámhoz képest öt kilogrammal könnyebb és a továbbfejlesztett feszítő vég kialakításának köszönhetően hatékonyabban használható, mint a korábbi mentőszerszám.

A korszerűbb hidraulikus mentőkészlet beszerzésével párhuzamosan a már meglévő feszítővágó továbbfejlesztését is elvégezik, amely ezután a pályaszerre kerül, így több járművet érintő közlekedési baleseteknél szükség esetén akár két feszítővágóval is meg tudják kezdeni a mentést a bicskei önkormányzati tűzoltók.

Aktuálisfeszítővágó BicskeFejér megyetűzoltók