2024.03.28, Csütörtök
A DVTK és a MOL Vidi stadionja is nyerhet az egyik legnagyobb nemzetközi versenyen
A DVTK stadion (fotó: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu)

A DVTK és a MOL Vidi stadionja is nyerhet az egyik legnagyobb nemzetközi versenyen

magyarepitok.hu

2019.02.15. 15:39

Most először ítélhetik oda magyar építménynek az Év Stadionja címet. Egy díjat a szakmai zsűri, egyet pedig a közönség szavazatai alapján osztanak ki március elején.

Hirdetés

A székesfehérvári MOL Vidi Aréna és a miskolci DVTK stadionja is ott van a 27 jelölt között, melyek a 2018-as Év Stadionja címért versenyeznek - derült ki a StadiumDB.com közleményéből. A most kilencedik alkalommal meghirdetett díjat az elmúlt évben átadott legizgalmasabb stadionok kaphatják meg, így került a versenybe a két sportlétesítmény, melyet a STRABAG vezette konzorcium, illetve a Market Építő Zrt. kivitelezett.

Az idei 27 jelölt (forrás: stadiumdb.com)

A jelöltek idén 11 országot képviselnek, a legtöbb Oroszországban és Törökországban található, ahol 7, illetve 6 modern stadiont is megnyitottak 2018-ban. Oroszországban az infrastruktúra ilyen mértékű fejlesztésének oka egyértelmű: a FIFA világbajnokság. Törökországban pedig a nemzeti stadionrekonstrukciós program keretében történtek az építkezések, a programban összesen két tucat teljesen új stadion épül fel.

Az európai jelöltek (forrás: stadiumdb.com)

Az évek óta zajló magyar stadionprogram Törökország után a második legnagyobb Európában, azonban ahhoz, hogy egy stadion bekerüljön a versenybe, minimum tízezer férőhelyesnek kell lennie. Ez az oka annak, hogy az utóbbi években Budapesten (MTK), Kisvárdán és Felcsúton átadott modern stadionok kimaradtak belőle, azonban a miskolci és a székesfehérvári stadionnak nagyon is reális esélye van a győzelemre. Bár magyar győztes még nem volt, a 2014-es versenyben jelöltek már két magyar létesítményt: a Groupama Arénát és a Nagyerdei Stadiont. Utóbbi akkor a negyedik helyet érte el a bírálók szavazatai alapján, de mindkettő magas értékelést kapott a kiváló ár-érték arány miatt.

 

Minden évben több tízezer rajongó voksol az öt legjobb stadionra

Mint minden jelölt, a MOL Vidi FC és a DVTK stadionja is két külön díjra esélyes. A világ legnagyobb internetes szavazásán egészen március 3-án éjfélig voksolhatnak a stadionok és a futball szerelmesei. Az online szavazófelületen az öt legjobb stadiont kell kiválasztani és sorrendbe állítani. Minden évben több tízezer lelkes rajongó szavaz, sokan a saját helyi stadionjuk nyerési esélyeit növelve.

Számos gyönyörű stadion van versenyben (A képre kattintva galéria nyílik!)

A másik díjat egy építészekből álló nívós, háromtagú döntőbizottság ítéli oda. Mindannyian szakértői a stadiontervezésnek, és maguk is részt vettek legalább egy stadion megnyitásában az elmúlt évek során. Az egyik korábbi évben egy magyar építész, Bordás Péter is tagja volt a döntőbizottságnak, idén pedig ők lesznek a bírálók:

  • Robert Kennedy, Holmes Miller Architects (Nagy-Britannia),
  • Gino Zavanella, GAU Arena (Olaszország),
  • Alfredo Angulo Quevedo (Paraguay).

Galéria

StrabagMarket Építő Zrt.AktuálisSzékesfehérvárstadionépítésMiskolcnívódíjak