2024.03.28, Csütörtök

Új tűzoltóautó érkezett Székesfehérvárra és Martonvásárra

szekesfehervar.hu

2018.04.06. 15:03

A Székesfehérvárra átadott Rába-Heros Aquadux X-4000 típusú tűzoltójárművel sorban már a negyedik új, hazai gyártású tűzoltóautó érkezett Fejér megyébe, jelentősen javítva a térség mentő tűzvédelmét.

Hirdetés

A négy gépjárműfecskendő közül egy-egy a sárbogárdi, a dunaújvárosi és a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon teljesít szolgálatot, a negyedik jármű pedig szintén Fehérváron áll készenlétbe.

Újabb tíz, hazai gyártású Rába-Heros Aquadux X-4000 típusú tűzoltójárművet adtak át április hatodikán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. 

Ezekkel együtt már száz új jármű teljesít szolgálatot a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon, közülük négy Fejér megyében. A pénteki rendezvényen négy önkéntes tűzoltó egyesület – köztük a Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesület - felújított gépjárműfecskendőt kapott.

 

 

A hazai tűzoltóautó-gyártás újjáélesztése és a sorozatgyártás beindítása óta a mostani volt a hetedik alkalom, amikor új járművek kerültek a rendszerbe. A tíz új jármű Székesfehérvárra, Kisbérre, Balassagyarmatra, Barcsra, Budapest harmadik kerületébe, Szombathelyre, Lentire, Berettyóújfalura, Egerbe és Jászberénybe kerül. Egy-egy Steyer Bronto 13 S 23 M20 TZF 200 gépjárműfecskendő szolgál ezentúl a Martonvásári Önkéntes Tűzoltó Egyesületnél, a Sándorfalva Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Csongrád megye) kötelékében, a Verpelét Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Heves) állományában, illetve a Tápiószecső Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Pest) munkáját segítve.

 

 

Az átadási ünnepségen a meghívott vendégek és az érintettek előtt először dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató emelkedett szólásra. A tábornok elmondta, az új gyártású fecskendőket európai uniós forrásból, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében szerezte be a katasztrófavédelem. A Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése – tűzoltógépjármű-fecskendők rendszerbe állítása nevű (KEHOP-1.6.0-15-2015-00001) projekt során 2014 és 2020 között összesen száznyolc, teljes málhával felszerelt gépjárműfecskendő kerül a szervezethez.

A járművek a BM HEROS Zrt., a Rába Járműgyártó Kft. és a Renault Truck együttműködésében készültek, készülnek, négyezer literes víz-, illetve négyszáz literes habképzőanyag-tartállyal rendelkeznek. A fecskendőket úgy alakították ki, hogy városi körülmények között, és lakott területen kívül, nehéz terepviszonyok között is gyorsan, megbízhatóan, hatékonyan működjenek. Góra Zoltán szólt a négy önkéntes tűzoltóságnak átadandó felújított Steyr Bronto 13 S 23 M20 TZF 200 típusú fecskendőkről is.

Mint mondta, a felújítást követően ezek, az elmúlt húsz évben hivatásos tűzoltóságnál elsődleges beavatkozóként szolgáló járművek alkalmasak arra, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületeknél működjenek tovább. A főigazgató végezetül úgy fogalmazott: az új gépjárműállomány rendszerbeállítása révén tovább fejlődik a katasztrófavédelem járműparkja, ami jelentős mértékben segíti a beavatkozók tevékenységét.

A BM OKF vezetőjét követően Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára mondott beszédet. A miniszterhelyettes Magyarország biztonsága szempontjából fontos napnak nevezte a mait, hiszen a tíz új és négy felújított fecskendővel tovább erősödik az ország mentő tűzvédelme.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy manapság a biztonság a legfontosabb közösségi érték, és hozzátette, abban, hogy Magyarországot biztonságos országnak tartják, benne van a tűzoltók munkája is. Kontrát Károly kijelentette, a jó teljesítményhez nem elegendőek az új fecskendők, kell a hivatásos állomány teljesítménye, elkötelezettsége is. Ehhez nyújt segítséget a 2015-ben bevezetett új életpályamodell, amelynek köszönhetően már átlagosan negyvenöt százalékkal emelkedett a hivatásos szolgálatot teljesítők illetménye.

A miniszterhelyettes köszönetet mondott az önkénteseknek is, akik szabadidejüket áldozzák arra, hogy támogassák a katasztrófavédelem munkáját. Fontos tehát, hogy az ő felszereléseik, eszközeik is fejlesztésen essenek át – tette hozzá az államtitkár.

AktuálisSzékesfehérvárKatasztrófavédelemFejér megyetűzoltók Martonvásár