2024.03.29, Péntek
Új gépjárműfecskendőt kaptak a mezőfalvi önkéntes tűzoltók
Fotó: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy

Új gépjárműfecskendőt kaptak a mezőfalvi önkéntes tűzoltók

fejer.katasztrofavedelem.hu

2018.04.21. 23:00

Egy felújított gépjárműfecskendő segíti a jövőben a mezőfalvi önkéntes tűzoltó egyesület mentő tűzvédelmi tevékenységét, a helyi önkéntes erők gyors és hatékony beavatkozását. A katasztrófavédelem állományából kivont, öt éve teljes körűen felújított Steyr 16 S 23 TLF 4000 típusú tűzoltóautót április 18-án, szerdán ünnepélyes keretek között adták át Mezőfalván.

Hirdetés

A nagyközségben évszázados múltja van az önkéntes tűzoltóságnak. A jövő nemzedékének megőrzött okiratok alapján az egyesület története egészen 1895-ig vezethető vissza. A XX. század 70-es, 80-as éveiben élénk közösségi élet alakult a szervezet köré. Komoly felszereléssel, szertárral rendelkezett még egy autó is volt a birtokában. A tagok programokat szerveztek, utánpótlást neveltek, versenyekre jártak, ahol jó hangulatban kitűnő eredményeket értek el. A kilencvenes évek közepére azonban az önkéntesek lemorzsolódtak, a csapat szétesett. 2007-ben kezdődött az egyesület újjászervezése. Az adminisztratív feladatok után gyakorlatilag a nulláról építették fel a szervezetet. Sok munkával és a pályázati források segítségével mára ismét ütőképes, Mezőfalva mentő tűzvédelmében igen aktív szerepet vállaló csapat alakult ki. A tűzesetek és műszaki mentések mellett jelentős számban nyújtanak segítséget viharkárok felszámolásában. 2010-ben a vörösiszap-katasztrófánál a kétkezi munkán kívül adománygyűjtésben is jeleskedtek. 2013-ban a Dunai árvízi védekezésnél szintén napokon keresztül önként dolgoztak. Az egyesület tagja a Fejér Megyei Önkéntes Mentőszervezet, valamint a Dunaújvárosi Járási Mentőszervezetnek is.

A most átadott négyezer liter víz szállítására alkalmas gépjárműfecskendő korábban a megye hivatásos tűzoltó-parancsnokságain szolgált. Az elmúlt években a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sárbogárdi, dunaújvárosi és székesfehérvári hivatásos tűzoltóságain összesen négy új magyar gyártású gépjárműfecskendő állt készenlétbe. Ez lehetővé tette, hogy a rendszerből kikerült gépjárműfecskendőket önkéntes tűzoltóknak ajándékozza az igazgatóság. Pázmánd, Csákvár, Lajoskomárom és Martonvásár után most Mezőfalva önkéntes tűzoltó egyesülete is egy újabb mérföldkőhöz érkezett. Az öt éve teljes körűen felújított Steyr gépjárműfecskendő indítókulcsát és az ajándékozást igazoló emléklapot Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója adta át Kaltenecker Miklósnak, az egyesület elnökének. Az átadási ünnepségen Vizi Ignác tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes és Márok Csaba, Mezőfalva polgármesterének köszöntője után, Kristofory Valter plébános mondott áldást.

Az új mezőfalvi gépjárműfecskendő még aznap délután átesett a tűzkeresztségen. A Nagyközség határában körülbelül száz négyzetméter hosszan égett az árokpart. A lángokat a mezőfalvi önkéntes tűzoltók egy vízsugárral a dunaújvárosi hivatásos egység kiérkezése előtt eloltották.

Fotók: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy

Galéria

Aktuálisönkéntes tűzoltóMezőfalvatűzoltóautógépjárműfecskendő