2024.03.28, Csütörtök

Megújul a székesfehérvári Szent István Király Múzeum

EMMI

2018.03.21. 16:30

A kormány 1,2 milliárd forinttal támogatja az Árpád-ház Program első ütemében megvalósuló tudományos-szakmai alprogramokat.

Hirdetés

Emellett folytatódik a székesfehérvári Szent István Király Múzeum rekonstrukciójának előkészítése is, melyhez a kormány további, mintegy 400 millió forint támogatást biztosít.

Az Árpád-ház Program célja elhelyezni az Árpádok örökségét a magyar és az európai közemlékezetben, illetve előkészíteni az Aranybulla kiadása 800. évfordulójának megünneplését (2022), valamint Szent István halálának 1000. évfordulójáról való megemlékezést. Annak érdekében, hogy a tudomány legfrissebb eredményeire alapozott összkép alakuljon ki az Árpádok művéről, a Magyar Tudományos Akadémia intézményei, közgyűjtemények, egyetemi tanszékek, önkormányzatok, kulturális egyesületek különböző tudományos kutatási, valamint ismeretterjesztő-kultúraközvetítő, értékmentő programokat szerveznek, melyhez a kormány 1,2 milliárd forint támogatást biztosít.

Emellett folytatódik a székesfehérvári Szent István Király Múzeum felújításának előkészítése is. Az értékes műemléképület a részleges rekonstrukciót követően helyet adhat a Magyar Nemzeti Múzeum az Árpádok történelmi művét bemutató tárlatának, és megfelelő tere lehet egy, a város történetét, kulturális örökségét bemutató új, állandó kiállításnak is.

AktuálisSzékesfehérvártámogatásÁrpád-ház ProgramSzent István Király Múzeum