2024.03.29, Péntek

Alapkőletétel - új tornateremmel és tantermekkel bővítik Fehérváron a Cisztercit

szekesfehervar.hu

2018.03.22. 17:00

A gimnáziumban új, modern tornacsarnokot építenek, amelyben külön helyiséget kap a szertorna. Tíz új tantermet és új menzahelyiséget alakítanak ki, amely a tornacsarnok lelátójával egybenyitható lesz, így multifunkcionális lehetőségeket kínál a rendezvényekhez. A Ciszterci Szent István Gimnázium 2,6 milliárd forintos kormányzati támogatással újul meg és bővül.

Hirdetés

A következő években több tízmilliárd forint értékben épülnek vagy újulnak meg iskolák Székesfehérváron, hangzott el az eseményen.

 

 

A megnövekedett 720 fős tanulói létszám és a plusz testnevelésórák beállítása is szükségessé tette az infrastrukturális bővítést, ami a jelenlegi és következő generációk optimális fejlesztési lehetőségét szolgálja - mondta Orosz Ágoston igazgató az új tornacsarnok és tantermeinek alapkőletételén. Köszönetet mondott a kormánynak a 2,6 milliárd forintos támogatásért, valamint a ciszterci rendnek és az önkormányzatnak az eddig megvalósult fejlesztésekért. Az elmúlt években megtörtént az épület energetikai korszerűsítése, a könyvtár rehabilitációja, a biológia terem és szertár megújítása. 

 

 

Ez az alapkőletétel az iskola történetének folytatatását és a jövőt jelenti - mondta Vargha Tamás Fehérvár országgyűlési képviselője, a gimnázium egykori tanulója, majd tanára. Az országgyűlési képviselő köszöntőjében személyes emlékeiről beszélt, majd hozzátette, hogy családjával erősen kötődik a gimnáziumhoz, hiszen édesanyja több mint 30 éven át itt tanított, és négy gyermeke is ebbe az iskolába járt.

 

 

Ma már 220 ezer gyerek jár egyházi fenntartású köznevelési intézménybe, miközben a rendszerváltoztatás előtt mindössze tíz felekezeti - nyolc katolikus, egy református és egy zsidó - középiskola működhetett Magyarországon - mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár Soltész Miklós. Az új épületszárnnyal és tornacsarnokkal bővülő Ciszterci Szent István Gimnáziumban emlékeztetett arra, hogy éppen 70 éve, 1948-ban "zavarták el" az egyházi iskolákból a rendeket, egyházi fenntartókat és zárták be az intézményeket. A ciszterci rend is így járt, ezért nagy elégtétel, hogy csak Székesfehérváron több száz gyerek járhat egyházi iskolába - tette hozzá. Az államtitkár elmondta, hogy az intézmény a kormány 2,6 milliárd forintos támogatásának köszönhetően bővül, és remélhetőleg a város büszkesége lesz.

 

 

A Várpalotai elkerülő átadásán Magyarország miniszterelnöke úgy fogalmazott, hogy „Székesfehérvár egy bivalyerős város”. Az elmúlt napokban pedig a világ egyik legfontosabb, a Financial Times csoporthoz tartozó, befektetői körökben jelentős presztízzsel bíró fDi Magazine is több szempontból a 10 leggyorsabban fejlődő európai város közé választotta Székesfehérvárt. Akármelyik véleményt is nézzük, mindez oktatás nélkül nem lett volna elérhető – mondta Cser-Palkovics András polgármester. Kiemelte, hogy a mai fehérvári oktatási rendszer alapját a múlt század első évtizedeiben épült infrastruktúra is meghatározza, azonban néhány évvel ezelőtt megszületett a döntés, hogy szeretnénk ezeket a szellemi műhelyeket infrastrukturálisan megújítani és ezzel is segíteni a pedagógusok, tanárok munkáját illetve a diákokat. A Ciszter mostani bővítésével párhuzamosan már folyik az új Vasvári építésének előkészítése, a Kodolányi és a Tóparti teljes felújításának a tervezése és „szeretném a telekiseket is megnyugtatni, hogy dolgozunk a Teleki bővítésén és felújításán is.” - mondta a város polgármestere. A következő években több tízmilliárd forint értékben épülnek vagy újulnak meg iskolák Székesfehérváron. Ilyen nagyságrendű fejlesztés a városban 80-90 éve volt utoljára. Mindez azért van, hogy a városnak ne csak szép történelme és jelene legyen, hanem egy ennél akár jóval sikeresebb jövője lehet akkor ha az oktatásba fektetünk, melyet Magyarország kormánya is támogat – mondta Cser-Palkovics András.

 

 

 

Galéria

AktuálisSzékesfehérvárbővítéstornateremtanteremCiszterci Szent István Gimnáziumalapkőletétel