2024.03.29, Péntek

Túl a 300 ezres határon - fehérvári ingatlanpiaci körkép

szekesfehervar.hu

2018.02.21. 12:15

A hirtelen növekedés 2015-ben kezdődött és 2017-re a lakóingatlanokat négyzetméterenként átlagosan 304 ezer Ft-ért kínálták, mely 45%-os növekedést mutat a 2015-ös 209 ezer Ft-os értékhez képest – írja fehérvári elemzésében az ingatlannet.hu.

Hirdetés

Ingatlanpiaci szakértők szerint ez magyarázható Fehérvár kiemelkedő gazdasági teljesítményével is az utóbbi időszakban.

Túl a 300 ezres határon

Az utóbbi három esztendőben jelentkező gazdasági fellendülés az ingatlanok piacán kedvező irányban befolyásolta az ország valamennyi városát. Fejér megye székhelyén a lakóingatlanok átlagos árai négyzetméterenként az összevont országos tendenciákkal párhuzamosan mozgott a mostanit megelőző években.

 

 

A lakóingatlanok különböző típusok szerinti vizsgálata is hasonló következtetések levonására ad lehetőséget. 2015 óta a családi házak átlagos árai négyzetméterenként 204 ezer Ft-ról 268 ezer Ft-ra változtak 2017 decemberére, melyek a város összesített statisztikáihoz képest viszonylagosan kisebb növekedésről tanúskodnak. Ellenben a téglalakások és a panellakások körében sokkal drasztikusabbak az ingatlanpiaci tendenciák, ahol az utóbbi négyzetméterenkénti átlagos árainak változása eléri a 60%-ot, melyhez képest a lakóingatlanok összesített árainak emelkedése is eltörpül.

 

A lakóingatlan típusok átlagos négyzetméterárainak alakulása 2017-ben (Ft)

Székesfehérváron kétszer nagyobb mértékben drágultak a lakóingatlanok
A Fejér megyében jelentkező árváltozások elenyészőek a megyeszékhely statisztikáihoz képest a lakóingatlanok piacán. 2017-et 217 ezer Ft-os átlagos négyzetméterárral zárta a megye, továbbá a 2015 és a 2017 decembere közt eltelt időszak 22%-os növekedést mutatott, míg Székesfehérvárott ennek az értéknek kétszerese figyelhető meg. Ez az állapot magyarázható Fehérvár kiemelkedő gazdasági teljesítményével is az utóbbi időszakban - írják az elemzésben.

A környező falvakban közel fele annyiba kerülnek a lakóingatlanok

A székesfehérvári eladó családi házak 268 ezer Ft/m2-rel zárták a 2017-es évet. A legmagasabb négyzetméterenkénti átlagos ár környező települések közül Gárdonyban jelentkezett az előző esztendő decemberére, ahol ez az érték 238 ezer Ft volt. Szabadbattyánon kínálták a legkisebb négyzetméterenkénti átlagos árral a családi házakat, mely 142 ezer Ft/m2 volt.

 

Székesfehérvár és a környező települések családi házainak négyzetméterenkénti átlagos árai 2017 decemberében (Ft)

2017-ben a vizsgált települések közül Sárszentmihályon következett be a legnagyobb mértékű áremelkedés. Itt a januári 194 ezer Ft-os átlagos négyzetméterár 223 ezer Ft-ra ugrott decemberre. Szabadbattyán és Pákozd családi házainak piacát viszont árcsökkenés jellemezte.

 

 

Székesfehérvár, mint a Közép-Dunántúli régió egyik erős gazdasággal rendelkező városa, követte az ország ingatlanpiacának árváltozásait. Továbbá megfigyelhető, hogy Fejér megye összesített statisztikáihoz és a környező kisebb településekhez képest a gazdag történelmű megyeszékhely ingatlanpiacában a legjelentősebb a különböző lakóingatlanok áremelkedése.

 

Galéria

AktuálisSzékesfehérváringatlanpiaccsaládi házaklakóingatlangazdasági fellendülés