2024.04.16, Kedd

Szabó Magda klasszikusa a fehérvári Vörösmarty Színházban

szekesfehervar.hu

2018.02.09. 15:00

Február 10-én mutatja be a Vörösmarty Színház a Régimódi történet című darabot.

Hirdetés

A családtörténet visszafogott, puritán, ízléses látványvilággal elevenedik meg a színpadon, szinte mindent a párbeszédekre bízott a rendező, ami olyan kiváló alapanyag esetében, mint egy Szabó Magda regény, így is van rendjén.

Varga Mária magabiztosan hozza a megkeseredett, férjétől a családfő szerepét átvevő kemény asszony, Rickl Mária szerepét, akinek jövőbe vetett hite egyszerre omlik össze, amikor kedvenc fia, Jablonczay Kálmán nem végzi el az egyetemet és nem vesz el „tisztességes” lányt, hanem az apjához hasonlóan a züllött életet és a kártyát választja és teherbe ejti a 16 éves Gacsáry Emmát, aki a szerelemtől elvakultan rossz döntéseket hoz és képtelen elhinni, hogy a férje kihasználja és feléli vagyonát. Ez utóbbi szerepet a Színház és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatója, Ballér Bianka Gréta alakítja sokszínűen és hitelesen.

 

 

A Régimódi történetben az a zseniális, hogy a megjelenített történet jellegzetesen magyar, a formanyelve ugyanakkor egyetemes. A szerethető, vagy zárkózott, tékozló, vagy fösvény karakterek, a szerelemért mindenre képes asszonyok éppúgy lehetnek XIX. századiak és debreceniek, mint ahogy felbukkanhatnának a XXI. században, a világ bármelyik pontján.

Nem véletlen, hogy Szabó Magda regényei kiválóan fordíthatóak a világ számos nyelvére, és, hogy egyik regénye, az Ajtók 2015-ben felkerült a The New York Times 10-es listájára, ahol az év legjobb könyveit gyűjtötték össze. Regényét nem csak Amerikában imádták, 2003-ban Femina-díjat kapott érte Franciaországban is.

 

 

A Régimódi történet című Szabó Magda-regényből készült színpadi adaptációt Tasnádi Csaba állította színpadra, a főszerepekben Varga Máriát, Kuna Károlyt, Varga Lilit, Kerkay Ritát, Ballér Biankát, Lábodi Ádámot, Závodszky Noémit, Nagy Pétert és Varga Gabriellát láthatja a közönség.

A fiatal Jablonczay Kálmán és Gacsáry Emma kislányát, Lenkét végül Rickl Mária veszi magához, aki rideg, szigorú elvek szerint neveli unokáját. A nevelés azonban ezúttal sem sikerül, Lenke önálló nővé érik, és boldogtalan házassága után a saját lábára áll. Az idős Rickl Mária sorsa beteljesedik, marad számára a debreceni házban, végtelen magányban. Érdekes színfoltja az előadásnak az elhidegült házaspár Rickl Mária (Varga Mária) és az idősebb Jablonczay Kálmán (Kuna Károly) kiváló duettje, akik soha, semmiben nem értenek egyet, de elég egy-egy szemvillanás, hogy jelezzék, még mindig nem teljesen közömbösek egymás számára.

 

 

A családregényt február 10-én mutatja be a Vörösmarty Színház, ezt követően ebben a hónapban február 11-én és 18-án, valamint február 20-án és 21-én is láthatja majd a darabot a közönség.

 

Galéria

KultúraVörösmarty Színház Szabó MagdaRégimódi történet