2024.03.29, Péntek

Nettó 92 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé a szakszövetség a tavaszi kalászosokra

MTI

2018.02.05. 15:37

Nettó 92 ezer forintos tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé a tavaszi kalászosok fémzárolt, minősített vetőmagjaira a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Hirdetés

A szakmaközi szervezet hétfői közleménye szerint a tavaszi kalászosok esetében közepes keresletre lehet számítani az idén a vetőmagok iránt.

Egy tonna tavaszi árpa vetőmagért 2016-ban és az elmúlt évben egyaránt átlagosan 93 ezer forint körüli összeget fizettek. Egy tonna zab vetőmag 2017-ben átlagosan 89 ezer forintért kelt el.

A meghirdetett ár zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A vetőmag ár tájékoztatás nem jelent árrögzítést és elsődleges célja orientáló, a várható piaci árinformáció közreadása - hívták fel a figyelmet.

Polgár Gábor, a vetőmag szövetség elnöke közölte: a tavaszi árpa szaporítóterület csaknem azonos az előző évivel, az utóbbi években csökkenő árutermő terület maga után vonta a szaporítóterületek csökkenését is, így az a 8-10 évvel ezelőtti 4-6 ezer hektáros szintről az elmúlt években 2-2,5 ezer hektáros nagyságrendre állt be. A söripari cégek szerint a tavaszi árpa szaporítóterület csökkenése az árutermő területek visszaszorulása mellett a söripari célú őszi árpa térnyerésének is köszönhető. A tavalyi évben előállított vetőmag mennyiség a becsült fémzárolási arány alapján rekordszintű, 60 százalék feletti felújítási arányra adhat lehetőséget - vélekedett.

Hozzátette: a zab árutermő területe is jelentősen visszaesett, a szaporítóterület az utóbbi években 1000 hektár körüli szinten stabilizálódott, amely az idei évben jó, nagyjából 40 százalékos becsült felújítási arány elérésére ad lehetőséget. Az ókészletek minimálisak, a sörárpa esetében egyelőre a piac nem mutat érdemi mozgást, a takarmányárpánál azonban megindult a kereskedés. A tavaszi árpánál a vetőmag készletek elegendőek lesznek, azonban a zab esetében előfordulhat, hogy nem lesznek elegendőek a készletek. A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően egyik növénynél sem jelentkeztek számottevő minőségi problémák.

Közölte azt is, hogy a kalászos növények esetében az átcsomagolás, átürítés miatti újraminősítési feltételek enyhítésével vagy a kötelezettség megszüntetésével kapcsolatban a vetőmag szövetség tárgyalásokat kezdett a hatóságokkal. Várhatóan egy olyan eljárásrendet dolgoznak ki, amely meggyorsítja a kalászos vetőmagok kiszerelését és forgalomba hozatalát.
 

Aktuálisvetőmagtavaszi kalászos