2024.03.29, Péntek

Elindult Fehérvárról az MH EUFOR Kontingens 22. váltása

szekesfehervar.hu

2018.02.16. 17:10

147 magyar, többségében fehérvári katona indul útra a Balkánra a napokban. Ők váltják majd a Bosznia Hercegovinában jelen lévő békefenntartó erőket.

Hirdetés

Székesfehérváron az Összhaderőnemi Parancsnokságon búcsúztatták el őket és fél éven keresztül látnak majd el békefenntartói feladatokat.

A most útra induló állomány nagy részét főként fehérvári katonák alkotják.

A honvédeket Korom Ferenc vezérőrnagy indította útjára a fehérvári laktanyából. Az ÖHP parancsnok kiemelte, hogy 2004 óta vállalnak magyar katonák szolgálatot Bosznia Hercegovinában és az egyik legnagyobb létszámmal jelen lévő békefenntartó erő a magyar kontingens a Balkánon, jelenleg 160 katonával a harmadig legnagyobb hozzájáruló nemzet az EUFOR erőkhöz.

 

Fotó: honvedelem.hu

 

A magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és vezetéstámogató ezred állománya adja a kontingens gerincét. A katonákat Oláh Emil, protestáns tábori lelkész áldotta meg. "Azt kívánjuk minannyian, és erre kérjük Isten áldását, hogy vált, váll vetve, kart karba öltve küzdjenek, végezzék el a dolgukat, mi pedig itthon gondolunk önökre és imádkozunk majd."

Az útnak induló állomány minden lehetséges helyzetet szimuláló gyakorlattal készült a szolgálatra. Az kontingens felkészítése szinte minden létező forgatókönyvre, és szituációra kiterjedt. A Megtért István alezredes vezetésével útra kelő katonák fél évet tölt majd a Balkánon és szeptemberben térnek majd vissza Fehérvárra.

AktuálisSzékesfehérvárkatonaMHEUFOR KontingensBalkánbékefenntartói feladatszolgálat