2024.04.19, Péntek

El kell öblíteni a szelektívbe dobható csomagolási hulladékot

feol.hu

2018.01.15. 19:00

A hulladékgazdálkodás is minduntalan változik. A Depónia Nonprofit Kft. ez év elejétől a szelektív hulladékok elszállításában vezetett be módosítást: már kizárólag csak csomagolási hulladékok helyezhetők el a családi házaknál lévő kék színű edényekbe. Azok is csak tisztán!

Hirdetés

Mint ismert, évek óta a kék színű kukák szolgálnak a háztartásokban keletkezett, újrahasznosítható hulladékok legfontosabb tárolóiként.

Polónyi Dóra, a Depónia PR-vezetője tájékoztatása szerint a házhoz menő rendszerben folyó hulladékbegyűjtések alkalmával csak a csomagolási hulladékot szállítják el a kék kukákból a szolgáltató emberei. Ezek pedig a következők: műanyag üdítős és ásványvizes palackok, műanyag kozmetikai és tisztítószeres flakonok, többrétegű italos (tejes, gyümölcsleves) kartondobozok, fém italos (üdítős, sörös) és konzervdobozok, valamint a papír csomagolási hulladék – karton -, az újságok és a szórólapok.

A nem megfelelő szelektív anyagot tartalmazó kék gyűjtőedényekre figyelmeztető matricát ragasztanak.

Legyen tiszta a csomagolási hulladék!

– A szelektíven gyűjtött csomagolási hulladék nem lehet olajos, zsíros vagy egyéb élelmiszerrel szennyezett! – olvasható a szolgáltató honlapján.

Polónyi Dóra szerint azonban nincs szükség az ivóvíz mértéktelen pazarlására. A tisztítás mértékét firtató kérdésünkre a cég nevében azt írta, elegendő egy egyszerű öblítés, a makacsabb szennyeződéssel rendelkező csomagolási hulladékok úgysem kerülhetnek a szelektív edényekbe.

– Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy a családi házas övezetben lévő kék edényekbe és a tömbházas övezetekben használatos sárga és kék gyűjtőkbe is sokszor kerül oda nem illő hulladék, számtalanszor szennyezett csomagolási hulladék is – fogalmazott. Tudniillik a lakótelepek sárga konténerei a műanyag, a kék színű nagy kukák pedig a papírhulladék kidobására, gyűjtésére valók.

Hungarocellt nem szabad a kék kukákba dobni!

A legjelentékenyebb életbe lépett változás értelmében hungarocellt valamint ruhaneműt és textilt már nem szadad a kék, szelektív edényekbe tenni!

A hungarocellt – hívják még habosított polisztirolnak is – a városi hulladékudvarban adhatjuk le. A ruháknak és a textileknek a használtruha gyűjtő konténerekben van jó helyük (persze, ha azokat ürítik is). Ezt egyébként nem a Depónia koordinálja.

Polónyi Dórától kapott információ alapján továbbra is sok olyan holmi, anyag, maradék van, amelyet sem a „mindenes” régi kukákba, sem a szelektív tárolókba nem lehet bedobni. Ezek a veszélyes hulladékok, az építési-bontási törmelékek, a hamu, a salak és az üvegek.

Mi legyen az étolajjal, a kiszolgált autógumikkal?

A 2018-ban életbe lépett változások mellett a szolgáltató munkatársát megkérdeztük a szintén kardinális kérdésnek számító használt étolaj és a lestrapált autógumik nyughelyéről is: – Székesfehérvári lakosok alkalmanként 10 liter használt étolajat díjmentesen adhatnak le a Palotai úti hulladékudvarban – válaszolta a szakember. Tegyük hozzá, nem fehérváriak díjfizetés ellenében sem hagyhatnak ott semmit. A Székesfehérvárhoz tartozó csalai hulladékudvarban is leadható a használt étolaj. A fehérvári lakosok itt is díjmentesen adhatják le alkalmanként a 10 litert. (Többért fizetni kell.) Nem fehérváriaktól hulladékkezelési díjat kérnek e veszélyes hulladékok átvételéért. (A MOL kijelölt benzinkútjain egyébként bárki leadhatja ingyen az étolajat.)

Gumi hulladékot kizárólag Csalán, a Regionális Hulladékkezelő Telepen vesz át a Depónia – ez kezelési díj köteles. Tapasztalatból tudjuk, előfordult már, hiába vittük a régi autóguminkat Csalára.

– Kapacitás függvényében előfordulhat, nem tudunk autógumit átvenni, de nagyon ritkán. Erre tavaly nem volt példa – nyugtatott meg e kérdés kapcsán Polónyi Dóra.

AktuálishulladékgazdálkodásszemétDepónia Kft.étolajszelektív szemét