2024.03.28, Csütörtök

Ápolják a néphagyományokat a Fejér megyei falvakban is

feol.hu

2018.01.05. 19:56

Sárkeresztesen egyre nagyobb divat a hagyomány. Mohán 2017-ben is a tikverőzés volt a legnagyobb buli. Magyaralmáson színjátszókör alakult. Éves összefoglalás Fehérvár környéki települések mindennapjairól.

Hirdetés

Január

Január 12., Pátka: A doni áttörésre, illetve a Don-kanyarban hősi halált halt magyar katonákra emlékeztek a Vak Bottyán téri második világháborús emlékműnél.

 

Február

Február 4., Sárkeszi: A kölyökklubos gyerekfarsangon huszonhat gyermek bújt jelmezbe. A szülők és a hozzátartozók kíséretében megtelt a faluház nagyterme.

Február 11., Pátka: Farsangi néptáncgálát rendeztek a településen.

Február 11., Magyaralmás: Disznóvágó versenyt szerveztek a Faluháznál. A vérbő eseményen nyolc csapat dolgozott párhuzamosan.

Február 18., Sárszentmihály: A helyi nyugdíjasklub a település közösségi házában tartott farsangi mulatságot.

Február 25., Pátka: Bor- és fánkversenyt rendeztek a faluban. A legjobb fánkokat Magyaródi Józsefné készítette, övé lett az első helyezettnek járó vándorkupa. A borversenyen a helyi borok készítői csaptak össze: 14 nevező összesen 28 borral állt az ízlelő ítészek elé. Zaka István fehérbora arany minősítést kapott.

Február 28., Moha: Ez alkalommal is megtartották a húshagyó kedden szokásos tikverőzést. A farsangfarki népszokás óriási népszerűségnek örvend, amelyet bizonyít az a temérdek gyerek, akik izgatottan várták, hogy beöltözzenek a mohai fiatalok, és elkezdődjék a kormozás.

 

A mohai tikverőzésre joggal büszkék a helyiek, nagy értéke ez a hagyomány a megyének Fotó: Molnár

 

Március

Március 12., Csór: Télkergető és tavaszköszöntő kiszebábégetést tartottak a településen.

Március 15., Csór: Közös ünnepi megemlékezést szervezett a Fő téren a Jóbarátok Nyugdíjas Egyesület és a Csóri Alkotó Közösség a nemzeti ünnep alkalmából.

Április

Április 28., Sárkeszi: Májusfát állítottak föl a helyiek a faluháznál.

Április 29., Csór.: A kétévente szokásos amatőr olimpiát már ötödször rendezték meg. A Csóri Alkotó Közösség és a Mátyás Király Általános Iskola közösen szervezte meg a sporteseményt.

Április 30., Lovasberény: Huszonötödik alkalommal rendezték meg a Falunapot. Az egész napos programon volt főzőverseny a kastélyparkban, sportvetélkedők, tűzoltói bemutató és koncertek.

 

Tieger-Kiss Orsolya Réka és Tieger Balázs tanította be a táncjátékot a sárkeresztesieknek Fotó: Igari Balázs

 

Május

Május, Sárkeszi: Egy kerékpárút fejlesztésére 126 millió forint támogatáshoz jutott a 600 lelkes kistelepülés.

Június

Június 9., Magyaralmás: Idén is megrendezték hagyományos borminősítő versenyüket a helyiek.

Június 24., Sárszentmihály: Őrségi hagyományőrző táborral zárult a Zichy Jenő Általános Iskola Ha nincsen gyökered – elvisz a szél elnevezésű tehetséggondozó programja. A hatvanórás foglalkozássorozat során tizennyolc felső tagozatos diák ismerkedhetett meg a jeles napokhoz kapcsolódó néphagyományokkal, azok motívumkincsével és szakmai fortélyaival.

 

Hári Gyula is részt vett a csóri Nagymama konyhája című tárlat rendezgetésében Fotó: Koppán Viktor

 

Július

Július 22., Lovasberény: Ezen a napon nagysikerű lovasnapot tartottak a településen.

Augusztus

Augusztus 25-26., Csór: A kilencedik Csukafesztivál egyben falunap is volt. Főző- és sportversenyek, koncertek és tűzijáték jelentette a legfontosabb programokat.

Augusztus 31. – szeptember 3., Lovasberény: A község erdélyi testvértelepüléséről, Illyefalváról érkeztek vendégek, mégpedig a Já(t)cint Ifjúsági Színjátszó csapat tagjai.

 

Bemutatkozott a magyaralmási Magház-Színkör Fotó: Koppán Viktor

 

Szeptember

Szeptember, Sárszentmihály: 32,1 millió forint támogatást nyert el a Zichy Jenő Általános Iskola. Új nyílászárókra, berendezési tárgyakra és sporteszközökre fordítják az összeget.

Szeptember 9., Sárkeszi: E napon rendezték a falunapot, amelyen kerékpáros ügyességi versenyt és veterán járművek találkozóját is tartottak. Az eseményt koncertek és futballtorna egészítette ki.

Szeptember 29-30., Magyaralmás: A falunap, illetve a szüreti mulatság programpontjaként átadták a település felújított könyvtárát.

Október

Október, Sárkeszi: A Kárpát-medencében harminchárom helységnév elő- vagy utótagjában szerepel a honfoglaló, ómagyar Keszi törzs neve. Ebben az esztendőben a Fejér megyei Sárkeszi adott otthont a Keszi-települések találkozójának.

 

Bakonykútiban is járt a Mikulás. A fehérvári Szabad Színház örvendeztette meg a gyerekeket Fotó: Nagy Norbert

 

November

November 11., Sárkeresztes: A község polgárai csatlakoztak a november 11-i, 11 óra 11 perckor esedékes országos gyertyagyújtáshoz. A háborúkban elesettekről emlékeztek meg. A Művelődési Házban egy kifejezetten erre az alkalomra létrehozott táncjátékot mutattak be a helyiek. Az előadás után Jova Endre első és második világháborús katonai magángyűjteményét tekinthette meg a közönség.

November 29., Sárszentmihály: Sokan kézműveskedtek a település adventre hangoló, hagyományos csináld magad dekorációs délutánján a Közösségi Házban. Ajtódíszek garmadája született.

December

December 5., Csór: A Nagymama konyhájából című kiállítás nyílt a polgármesteri hivatalban. A kiállított tárgyak sorában régi eszközök és bútorok, háztáji viseletek s egykori konyhai dekorációk is helyet kaptak.

December 8., Bakonykúti: A Szabad Színház tartott Mikulás-ünnepséget a településen.

December 17., Magyaralmás: E napon lépett először közönség elé a Magház-Színkör. Charles Dickens Karácsonyi ének című regényének színpadra adaptált változatát mutatták be. A társulat részt vehet a 2018. január 27-28-án esedékes Országos Pajtaszínházi Fesztiválon.

December 28., Sárkeresztes: Regösök járták a falut, elbúcsúztatták az óévet.

Galéria

AktuálisFejér megyenéphagyomány