2024.04.25, Csütörtök

Megújul a maroshegyi Gárdonyi Géza Művelődési Ház – közel 90 millió forint érkezik az előkészítéshez

szekesfehervar.hu

2017.12.07. 21:00

A Magyar Kormány idén novemberben hozott határozatot arról, hogy forrást biztosít a maroshegyi Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár felújításának előkészítéséhez, majd egy következő ütemben a beruházás megvalósításához is. A régóta várt döntésről Vargha Tamás és Törő Gábor országgyűlési képviselők, Cser-Palkovics András polgármester és Brájer Éva alpolgármester, Maroshegy önkormányzati képviselője számolt be a művelődési házban.

Hirdetés

Az idén ünnepli 60 éves fennállását a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár. A maroshegyieket szolgáló kulturális intézmény állaga az elmúlt évtizedekben jelentősen romlott, a felújítás szükségessége már évekkel ezelőtt felmerült. 2013-ban, a Szent István Emlékévben Székesfehérváron rendezett kormányülésen elvi támogatás, egy szándéknyilatkozat született a beruházásról, ez alapján koncepcióterv készült. 2015 májusában, a Modern Városok Program megállapodás aláírásakor az önkormányzat jelezte, hogy még döntésre vár 2013-ból a Gárdonyi Művelődési Ház felújítása, ez alapján készíthettünk egy pontosabb tervdokumentációt a kulturális célú hasznosításra. Idén novemberben határozat is született arról, hogy a kormány közel 90 millió forintot biztosít a beruházás előkészítéséhez, majd ezt követően, egy következő ütemben a beruházás megvalósításához is.

 

 

A döntést bejelentő Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője elmondta, hogy a város életében különösen fontosak azok a kormányzati döntések, amelyek az elmúlt években születtek az egészségügy területén, a Szent György Kórház fejlesztése kapcsán, vagy a zöld környezet fejlesztése tekintetében. Fontosnak nevezte a város saját erőből megvalósuló utak és járdák felújítását célzó fejlesztéseit is.

 

 

"De ezek fontosságán túl, mégis közösségünk lelkét a kultúra alkotja, ezért is nagy öröm bejelenteni azt a kormányzati döntést, melynek köszönhetően elindulhat a Gárdonyi Géza Művelődési Ház felújításának előkészítése, tervezése." - tette hozzá Vargha Tamás. 

 

 

Törő Gábor országgyűlési képviselő azt az október végi, jubileumi ünnepséget idézte fel, amikor a fellépő gyermekeknek, néptáncosoknak, népzenészeknek és persze a szervezőknek köszönhetően méltó módon ünnepelték meg a kulturális intézmény 60 éves fennállását. Alig két héten belül – azaz szinte „születésnapi ajándékként” – megszületett a felújításról szóló kormányhatározat, amelyért ezúton is minden jelenlévő, valamint maroshegyi lakos nevében köszönetet mondott.  

 

 

Nagy megtiszteltetés, hogy a Magyar Kormány támogatásának köszönhetően megújul Maroshegy művelődési háza. A háznak nagyon tartalmas az élete, itt találkoznak a városrész nyugdíjasai, sokan látogatják a könyvtárat, baba-mama klubban találkozhatnak az édesanyák és kisgyermekek és színvonalas, érdekes programok várják a közösséget a kultúra különféle területein. Több művészeti műhely otthona is. A városrész nagy rendezvényén, a Böndörödőn is belakjuk a házat és környékét. Nagyon büszkék vagyunk és köszönjük Adorján Viktornak, hogy innen indult két meseíró pályázat is, a Tollpihe és a Tündérszó, szervezünk ma már Óperenciás mesemondó versenyt is és ebben az évben már a ház elé is kivittük a Maroshegyi mesenapot. A városrészben ma is sok kisgyermekes család él és a most folyó építkezések az elkövetkező években tovább emelik a mai számot ezért is van jelentősége annak, hogy a ház programjai erősen fókuszálnak a gyerekekre. A ház látogatottsága azt bizonyítja, hogy a maroshegyieknek és a fehérváriaknak nagy igényük van a kulturális közösségi együttlétre. Ezért is fontos, hogy a művelődési intézmények külleme, belső műszaki állapota is nívós legyen. Ennek az épületnek és környezetének megújulásával és azokkal a tervekkel, amelyeket Polgármester úrral kitűztünk magunk elé,  az eddigieken túl még jelentősebb módon szolgálja majd ez az intézmény a város közösségét is. Szeretném megköszönni a város két országgyűlési képviselőjének, hogy segítették a döntési folyamatot és ezt nem az udvariasság mondatja velem, az Ő hozzáállásuk nélkül ma nem tartanánk itt.” – hangsúlyozta Brájer Éva alpolgármester, Maroshegy önkormányzati képviselője.  

 

 

Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy a kormányzati támogatásnak köszönhetően akadálymentesítés, valamint az elmúlt évtizedek alatti elhasználódást megoldó és a kulturális intézmény szakmai igényeit egyaránt figyelembe vevő, teljes rekonstrukció valósulhat majd meg az elkövetkező években. „Az előkészítésre megítélt közel 90 millió forintból lehetőség lesz arra, hogy a város az engedélyes terveket elkészíttesse, megtörténjen az engedélyezés és a kiviteli tervek is el tudjanak készülni, ez után már pontos összeggel mehetünk újra a kormány elé.” – mondta el a fejlesztés menetéről Székesfehérvár polgármestere, aki arról is szólt, hogy a ház felújítása után egy városi intézmény is helyet kaphat Maroshegyen.

 

 

„Fehérváron is komolyan kell venni, hogy nem minden a Belvárosban kell, hogy történjen. Fontos, hogy minden városrésznek meglegyenek azok a közösségi terei, ahol városrészi és térségi rendezvényeket tudunk tartani, vagy ahol városi intézmények is helyet kaphatnak. Ilyen lehet a Gárdonyi Művelődési Házban egy állandó bábszínház. A város elkötelezett abban, hogy olyan kulturális intézményeket hozzon létre, amelyek egy nagyváros életéhez hozzátartoznak. Így hoztuk létre az önálló szimfonikus zenekart, az sem titok, hogy a kortárs tánc kapcsán is gondolkodik a város bizonyos lépéseken és a babszínház is ebbe a sorba tartozhat majd.” – fogalmazott Székesfehérvár polgármestere.

Galéria

AktuálisGárdonyi Géza Művelődési Ház és KönyvtárMaroshegy fejleszttések