2024.03.29, Péntek

Az Arconic Alapítvány is támogatja a fehérvári fiatalokat

szekesfehervar.hu

2017.12.15. 12:52

Az Arconic Alapítvány által kiírt "Let’s do IT! – Hogyan élvezheted az új tudásod" pályázat kedvezményezettjének, az Echo Innovációs Műhely Alba Innovárral közös, a fiatalok természettudományos pályaorientációs tevékenységét elősegítő programja számára megítélt 11,6 millió forintos támogatást adta át a nyertes szervezetek képviselőinek Katus István, az Arconic országigazgatója csütörtökön, az Alba Innovárban.

Hirdetés

"Let’s do IT! – Hogyan élvezheted az új tudásod" pályázat kedvezményezettje az Echo Innovációs Műhely, amely az Alba Innovárral közösen valósítja meg a programot, melynek célja, a diákok orientálása a pályaválasztásban, mivel jelenleg kevés a jól képzett műszaki szakember Székesfehérváron és Magyarországon is. „Nem hagyományos módszerekkel, hanem élményeket szerezve, játékos módon próbáljuk meg felkelteni a 9-10. osztályos diákok figyelmét a műszaki területek iránt. Az Echo Innovációs Műhely emellett iskolai foglalkozásokat is tart, valamint a fiatalok mellett a pedagógusok, szakemberek számára pályaorientációs módszertani tréninget biztosít, hogy a projekt eredményei hosszútávon fenntarthatóak legyenek. Osztályfőnöki órák keretében interaktív felméréseket végzünk arról, hogy hogyan állnak a fiatalok a pályaválasztással, ezen belül is a természettudományos területekkel. Mi a véleményük, vannak-e konkrét terveik, mik azok a kérdések, amik leginkább foglalkoztatják őket. Az orientációs, motivációs beszélgetésekre 15-20 fővel kerül sor.” - foglalta össze az Arconic Alapítvány támogatásából megvalósuló programot Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke.

 

 

Újfajta megközelítésben fogjuk a tudományokat tanítani, ami véleményünk szerint sokkal hatékonyabban éri el a diákokat a hagyományos oktatási módszerekhez képest. A projekt 2018. április végéig tartó időtartama alatt csoportfoglalkozásokat kínálunk a diákoknak, ahol új eszközöket, programokat és robotokat tanulnak meg kezelni, mely után el is beszélgetünk velük, valamint 6 workshopot szervezünk a tanároknak. A project részeként olyan robotokat vásárolunk, amelyek ráébresztik a diákokat az IT területben rejlő lehetőségekre. Az Alba Innovár minden fiatal számára egyenlő esélyeket biztosít, ezért a foglalkozásokat ingyenesen biztosítja. Terveink szerint 2018. április 30-áig összesen 6000 diákot és 60 tanárt fogunk tudni bevonni a programjainkba.” - mondta el Laufer Tamás, a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány elnöke.

 

 

Az Arconic Alapítvány olyan képzési programokat támogat, amelyek segítenek a XXI. századi mérnökök és a korszerű gyártóipari szakmunkások szakmai felkészítésében. Partnereinkkel együttműködve kezdeményezéseinkkel elérhetővé tesszük a minőségi STEM (mérnöki, természettudományos, matematika és informatika) tanulmányok elsajátítását a diákok számára; támogatjuk a mérnöki és technológiai készségek fejlesztését.” – mondta az ünnepség alkalmával Katus István, az Arconic országigazgatója, majd átadta a kedvezményezetteknek a 11,6 millió forintos támogatásról szóló csekket.

 

 

Az eseményen részt vett Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi miniszterhelyettes és Égi Tamás, Székesfehérvár alpolgármestere valamint Molnár Tamás, az ifjúsági és civilügyekkel kapcsolatos feladatok tanácsnoka is.

Az Alba Innovárban lehetőségünk van közelebb hozni a fiatalokhoz azt a technológiát, amit az okostelefonjaikon nap, mint nap használnak. Fontos a mai nap, mert egy olyan támogató állt a digitális élményközpont mellé, az Arconic Alapítvány, ami jól jelzi, hogy nem csak a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítványnak és az Önkormányzatnak, hanem a város cégeinek is fontos missziója ez a hely, ahol a digitális technológiát ismerhetik meg a fehérvári fiatalok.” - fogalmazott az átadás alkalmával Cser-Palkovics András, aki kiemelte, hogy az Alba Innovárban megszerezhető digitális tudás nem kerül pénzébe a családoknak, ami egyfajta esélyegyenlőséget is biztosít mindenkinek. Székesfehérvár polgármestere elmondta még , hogy pénteken dönt a Közgyűlés arról, hogy a Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán egy új, robotikával foglalkozó tanszék kialakításához szükséges labor alapjait letegyék.

 

Galéria

Aktuálistámogatás SzékesfehérvárArconic Alapítványfehérvári fiatalokdigitális élményközpont