2024.03.28, Csütörtök

Városrészi rehabilitáció - újabb út - és parkolóépítéseket indított a közgyűlés

szekesfehervar.hu

2017.11.21. 11:06

Közbeszerzési eljárást írt ki Székesfehérvár Közgyűlése pénteki ülésén „Sóstó Rehabilitáció Közúti elérhetőség fejlesztése II. ütem” elnevezéssel. Folytatódnak a városrészben az állami forrásból megkezdett út- és parkolóépítések.

Hirdetés

Az elmúlt hónapokban is több sétány, járdaszakasz újult meg és elkészült egy, a sóstói temetőbe érkezőket is szolgáló parkoló. A második ütemben a Csíkvári úton és környékén folytatódik az út- és járdafelújítás és parkolóépítés.

A Csíkvári úton a meglévő útpálya szélesítése, a kétoldali irányhelyes kerékpársáv kialakítása, valamint a Homoksorig egy plusz forgalmi sáv kialakítása történik meg és az egyik oldalon végig térköves járdát építenek. Az út teljes hosszában lesz csapadékcsatorna és új közvilágítási. Az út szélén található légvezetékek pedig a föld alatt futnak majd.

 

 

A Széchenyi út Csíkvári úti körforgalomba vezető szakaszának, valamint a körpálya burkolatának felújítását is magában foglalja a fejlesztés. Kopóréteg csere lesz a teljes felületen az aluljáró magassági kapujától az új Váralja sori csatlakozásig, valamint a tönkrement szegélyeket is cserélik. A dr. Serényi Antal utcában a Csíkvári úttól a Homoksorig az egyik oldalon végig járdát építenek, valamint a csapadékvíz elevezését zárt csapadékcsatornával oldják meg. Mart aszfalttal burkolják a Csőszház utcát 210 méter hosszban.

 

 

A Csíkvári útról és a Homoksorról is elérhető lesz a két út közötti a 244 helyes parkoló mező, önálló zárt csapadékcsatornával, és közvilágítással és a Csíkvári út alatt egy, a stadionba vezető 22 méter hosszú gyalogos aluljárót építenek, ami a stadion főlelátójának közvetlen elérését biztosítja.

 

 

Az Aszalvölgyi-árok sétány és Hosszúsétatér északi felén is burkolatfelújítás lesz: az Aszalvölgyi-árok Széchenyi út és Hosszúsétatér közötti fedett szakaszán elsősorban a gyalogosok számára térköves burkolatot alakítanak ki közvilágítással. A Hosszúsétatér északi ágának burkolatfelújítása, valamint a szegélyek cseréje és a csapadékvíz elvezetésének javítása is megtörténik.

A nemrég lezárult első ütemben is több terület megújult a városrészben. Megépült a „Sóstó köz”, azaz a Szárcsa utca 11. számú lakóingatlan helyén épült új, 2x1 forgalmi sávos, 68 méter hosszúságú aszfaltburkolatú út, kétoldali térköves járdával, valamint a szomszédos ingatlanokat védő 165 méter hosszú zajvédő fal. Ez az az átkötő út, amellyel a szurkolókat, a katolikus temetőbe, valamint a természetvédelmi területre érkezőket kiszolgáló parkolók megközelíthetőek, és ez a terület alkalmas turistabuszok várakozására is. Összességében 87 autó, valamint 13 busz várakozására alkalmas a parkoló.

Szintén megépült a Sóstó Természetvédelmi Területre vezető térkő burkolatú sétány, valamint a Stadion sétány, ami a Sóstói temető oldalában, a megújuló Sóstói Stadion vendégszektorának bejáratához vezet. Megtörtént a Hosszúsétatér Csíkvári úttól délre eső szakaszának és a Temető utcának a teljes felújítása 293 méter hosszon. A lehulló csapadékvíz összegyűjtésére és tisztítására 280 méter csapadékcsatorna, 15 akna és 185 méter hosszúságú vízelvezető-szegély, valamint egy olajfogó műtárgy épül. A tisztított csapadékvizet a Sóstó vizébe engedik majd.

Aktuális Székesfehérvárparkolóépítésútpálya szélesítésforgalmi sávtérköves járda építés