2024.03.29, Péntek

Idén is lesznek új fények Fehérváron az adventi belvárosban

szekesfehervar.hu

2017.11.19. 15:09

A Palotai kapu tértől a Zichy ligetig tart majd a fehérvári adventi vásár. A Belváros ünnepi díszkivilágításban pompázik majd, amit lassan már három hete szerel a Városgondnokság, lelkes szakembereiből álló csapat. Azért dolgozunk már november eleje óta az adventi díszkivilágítás szerelésén, hogy időre elkészüljünk – mondta Vörös Tamás a Városgondnokság rendezvény-műszaki csoportjának vezetője.

Hirdetés

A Belvároson kívül, a Tóvárostól a Vízivárosig és Maroshegytől Csaláig szinte minden városrészben van olyan hely, ahol karácsonyi fények lesznek és ehhez viszonylag bonyolult villamossági szerelések tömkelegét kell elvégeznie december elejéig a csoportnak, ezért is kezdtük már november elején a munkát. A nagyon lelkes kis csapat összesen 16 főből áll: három villanyszerelő, kilenc színpadtechnikus és kettő hangtechnikus.

Azzal kezdtük ősszel a munkát, hogy összegyűjtöttük az igényeket a Városgondnokság rendezvény szervező csoportjával közösen, hogy hova milyen világítást szereljünk, mennyi faházat telepítsünk és hogyan, illetve hova építsünk színpadot, az összes elektromos szereléssel együtt. Idén egyébként 45 faház lesz kint a Palotai kapu tértől, a Fő utcán keresztül a Zichy ligetig és két adventi színpad is lesz.

Újdonság, hogy a Rákóczi úton a Várkörút és a József Attila utca közötti fákon is lesznek adventi fények és a Zichy ligetben is nagyon szép lesz az új díszkivilágítás a fákra csavarva. A Szent Imre templom felújítása miatt azonban a Városház tér egy részére sajnos nem lehet olyan kábeleket kifeszíteni, amik megtartják a fenti világítást.

 

A díszkivilágítást a közvilágítás elektromos hálózatára kötik.

A Városgondnokság Beruházási és karbantartási igazgatóságának építész munkatársai tervezték meg, hogy hol milyen fények legyenek a városban. Az idei évben egyébként már az összes régi típusú égővel szerelt díszkivilágítást lecserélik és mindenhol csak LED-es fények lesznek.

Összesen több száz kilométernyi kábelt húznak ki és szerelnek fel Advent első hétvégéjéig. A Várkörúton kezdték a munkát, ahol a legnehezebb volt szerelni a fényeket, mert csak éjszaka hajnali 1 és 4 között tudtak dolgozni darus autóról, amikor nincs forgalom. 

Ne legyen hivalkodó, otthonosnak és látványosnak nézzen ki, illetve a kis utcák és terek legyenek meghittek – mondta Szili Zsuzsanna a Városgondnokság építésze arról, hogy milyen elgondolás alapján tervezték a világítást. Fontos információ a családoknak, hogy a Zichy liget nagyon gyermekközpontú lesz, hiszen itt állítjuk fel a Zenepavilonban a világító hóembert a fákon pedig aranyos világító díszek teszik majd meseszerűvé a ligetet. Egy teljesen új helyszínen a Csónakázó-tó szigetén is lesznek ünnepi fények az idei évtől kezdve. Természetesen a Magyar Király előtt kint lesznek a gömbök idén is.
 

November 23-án érkezik a város karácsonyfája, amit a felállítás után kezdenek fényekkel díszíteni, addig szeretnének végezni a többi fény szerelésével. A munka mintegy 80 százalékával már végeztünk és időben vagyunk. Elkezdtük a belvároson kívüli díszítéseket is és mindenhol elkészülünk a munkával advent első hétvégéjéig – mondta Vörös Tamás.

Aktuálisadvent Székesfehérvárfényekünnep