2024.04.23, Kedd

40 esztendős a fehérvári hoki - az akkori csapat tagjait köszöntötték

szekesfehervar.hu

2017.11.25. 18:49

A péntek esti Fehérvár AV19 - Medvescsak Zagreb EBEL mérkőzés előtt megemlékezést tartottak az 1977-ben, Székesfehérváron, a Raktár utcában lejátszott első hivatalos Volán-mérkőzésről. Az akkori csapat tagjait a 40 éves jubileum alkalmából a Fehérvár AV19 menedzsmentjének tagjai és Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a pályán.

Hirdetés

A székesfehérvári jégkorong története 1977-ben kezdődött ugyanis ekkor rendezték az első hivatalos mérkőzést a székesfehérvári jégpályán, ám akkoriban a mostani lelátók helyett a vasúti töltésről szurkolhattak a Budapestről a koronázóvárosba költöztetett csapatnak. 1977-ben a fehérvári nyitott jégpálya átadása új fejezetet nyitott a magyar jégkorong történetében. A fehérvári pálya felépítése után költözött a Budapesti Volán SC jégkorong-szakosztálya Székesfehérvárra és kezdte el a munkát Kertész József vezetőedző irányításával, már, mint Székesfehérvári Volán SC.

 

 

Ekkor kezdte toborzó munkáját Ocskay Gábor, legendás Trabantjával járva a fehérvári iskolákat és próbálta a fehérvári fiatalokkal közösen felépíteni a jövő csapatát. Az első csapat 1964/65-ös születésű volt. Elindultak a kölyök és serdülő korosztályban is. 1978-tól már a bajnokságban is szerepeltek. 1981/82-ben ifiben és juniorban magyar bajnokságot nyert a csapat. 1980-ban a BVSC megszüntette jégkorongszakosztályát és számos játékosa azonnal átigazolt a Székesfehérvári Volán csapatához, így az első 3 csapatos bajnokságban rögtön esélyessé vált a klub az aranyérem megszerzésére. A Volán 1981-ben történelmet írt, először nyerte meg vidéki csapat a magyar bajnokságot.

 

 

Remek kezdeményezés volt annak idején Székesfehérvárra hozni a Volánt. Ez a sportág ebben a négy évtizedben rengeteg örömöt okozott ennek a városnak, amelyet ezen az évfordulón is köszönünk szépen.” - mondta a jégen Dr. Cser-Palkovics András, polgármester, majd Ocskay Gáborral együtt Emléklapokat adott át a 40 esztendővel ezelőtti, alapító csapat tagjainak.

Sajnos a mai csapat nem tudott méltó ajándékkal kedveskedni az elődöknek... A Medvescak Zagreb elleni, a vendégek késése miatt csúszással kezdődő mérkőzésen a második harmad közepéig tartotta a lépést a Fehérvár AV19 az ellenféllel, de a sokkal többet lövő, és többször is emberelőnybe kerülő horvát együttes két góllal zárta  ezt a játékrészt. A harmadikban pedig ütöttek még kettőt a vendégek, miközben a Volánnak a szépítésre sem futotta. Így végül az ünnepléssel kezdődött takálkozón (ahol a fehérváriak a régi Volánra emlékeztető retro mezben játszottak) 4-0-ás vereséggel zártak az "utódok".
Fehérvár AV19 - Medvescak Zagreb 0-4 (0-0, 0-2, 0-2)

Aktuálisjubileum Székesfehérvármérkőzés jégkorong