2024.03.29, Péntek

Vihar - Az ORFK az erős szél miatti veszélyekre hívja fel a figyelmet

MTI

2017.10.29. 14:41

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata az országszerte tapasztalható viharos szél miatt arra kéri a járművezetőket, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Hirdetés

Az ORFK közleményében felidézte: az ország területén több megyére másod- és harmadfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a 100 kilométer/óra feletti erősségű széllökések miatt.

A rendőrség azt tanácsolja a közlekedőknek, hogy viharos szélben csökkentsék a sebességet és tartsanak nagyobb követési távolságot.

Nagy szélben nem tanácsos olyan pótkocsit és utánfutót vontatni, amely könnyű és nagy az oldalfelülete, mert az erős szél könnyen felboríthatja.

A viharos széllökések kiszámíthatatlanok, ezért, mint írták, két kézzel, erősen tartva kell fogni a kormányt, főként erdős részről nyílt területre közlekedve, és óvakodni kell a hirtelen kormánymozdulatoktól.

Közölték továbbá: a magas építésű járművek, teherautók, kamionok előzésekor a szél irányától függően számítani kell hirtelen fellépő oldalszélre vagy annak megszűnésére. 

Azt kérték, hogy a közlekedők hagyjanak a szokásosnál nagyobb oldaltávolságot a gyalogosoknak, kerékpárosoknak. Ha vízátfolyásokat vesznek észre, hirtelen fékezés helyett fokozatosan csökkentsék a sebességet - tették hozzá.

Erdős, bokros területen a lehulló falevelek esős időben még csúszósabbá teszik az utat, ezért a sebesség megválasztásánál alkalmazkodni kell a megváltozott útviszonyokhoz. Balesetveszélyes a nem megfelelő kilátás, ezért elindulás előtt a párát el kell távolítani.

Amikor a látási viszonyok annyira korlátozottá válnak, hogy nem látható biztonságos távolságban az út széle vagy egy másik jármű, biztonságos helyen félre kell állni, megvárni, amíg csendesedik az eső - olvasható a közleményben.

Aktuálisközlekedéslátási viszonyokvihar ORFKszél járművezetőkfokozott figyelemsebességkövetési távolság