2024.04.19, Péntek

Jelentős technikai fejlesztés a növény- és talajvédelmi hatóságnál Székesfehérváron

www.kormanyhivatal.hu

2017.10.26. 19:33

Korszerű parcellapermetező gépet adott át dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a Székesfehérvári Járási Hivatal velencei telephelyén.

Hirdetés

Hangsúlyozta: fontosnak tartja, és büszke arra, hogy a kormányhivatal meg tudja teremteni a technikai feltételeit az igényes, jó szakemberek magas színvonalú növény- és talajvédelmi munkájához.

A növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatal hivatalos vizsgálóhelyként részt vesz engedélyköteles termékek vizsgálatainak elvégzésében. Ezek növényvédő szerek, hatóanyagok, adalékanyagok, termésnövelő anyagok, amelyek engedélyezéséhez szükségesek a biológiai hatásvizsgálatok. A közepes és nagyparcellákon végzett vizsgálatok alapja az adott szerrel, a vonatkozó minőségbiztosítási előírásoknak megfelelő pontossággal elvégzett permetezés.

Az új parcellapermetező a legszigorúbb minőségbiztosítási rendszerek előírásainak is megfelel, munkáját a legnagyobb növényvédőszer-gyártó cégek is fenntartás nélkül elfogadják. A kormányhivatal vezetése fontosnak tartja, hogy a növényvédelmi vizsgálatok a jövőben is az országosan elismert színvonalon történjenek. Ehhez azonban szükség volt korszerű berendezés beszerzéséremivel a régi, több mint húsz éves gép már igen nehezen tudott a mai kor elvárásainak megfelelni.

Az új parcellapermetező teljes egészében magyar fejlesztés és magyar gyártmány. A pneumatikus berendezés számítógép vezérlésű, a kísérleti kezelések minden mozzanatát rögzíti. Így a vizsgálatok dokumentáltsága, a kezelések pontossága minden előírásnak megfelel. Az élelmiszerlánc egyik igen érzékeny területét képezik a növényvédő szerek, és ezek engedélyezése e vizsgálatokon alapul. Így kiemelten fontos a pontosság és a dokumentáltság.

Aktuális Székesfehérvártechnikai fejlesztés növény- és talajvédelmi hatóságparcellapermetezőtalajvédelmi munka