2024.04.24, Szerda

Újabb fejlesztést kap a fehérvári ciszterci gimnázium és templom

nyolcezer.hu, mti

2017.08.15. 09:39

Új tornacsarnokot építenek a Ciszterci Szent István Gimnáziumhoz és felújítják a plébániatemplomot is. A nagy kulturális és művészeti értékeket képviselő templom restaurációja mintegy harminc éve tart.

Hirdetés

A ciszterci gimnázium bővítését 2,6 milliárd, a rend templomának felújítását 170 millió forinttal támogatja az állam Székesfehérvárott - derült ki a kormány és a szerzetesrend közös sajtótájékoztatóján hétfőn.  Az iskola fejlesztésére idén 200 millió, a következő két évben pedig 1,2-1,2 milliárd forintot fordítanak. A gimnázium könyvtárát már 2015-ben felújították. A plébániatemplom restaurációjára idén 170 millió forintot költenek.

 

Multifunkciós tornacsarnokot és új menzát kap az iskola

A Ciszterci Szent István Gimnázium új tornacsarnokkal bővül, amelyet egy egykori tanulóról, Kaszap István jezsuita noviciusról neveznek el. Az új létesítményben kialakítanak egy szertorna edzőtermet és egy olyan menzahelyiséget, amely egybenyitható lesz a lelátóval. Az átépítés keretében az iskolába megszűntetik a csoportonkénti tanárszobákat és egységes tanári teret hoznak létre, ahol minden pedagógus együtt dolgozhat.

A megvalósulásig sok még a tennivaló: a kiviteli tervek elkészítése, a közbeszerzés meghirdetése, ezt követően pedig maga a kivitelezés - mondta el Dékány Árpád Sixtus zirci apát. A munka az elképzelések szerint jövő tavasszal indulhat el, és mintegy másfél évig tart - tette hozzá.

 

Kultúrtörténetileg fontos műemléket restaurálnak

A Szent János templom belső tere (turizmus.szekesfehervar.hu)

A kormány finanszírozza a zirci apátság másik székesfehérvári ciszterci-rendet érintő beruházását is: a Fő utcán álló Szent János templom belső felújítását. A nagy kulturális és művészeti értékeket képviselő templom restaurációja hosszú folyamat, már mintegy harminc éve tart.

A második világháborús sebeket őrző épület tetejét még a nyolcvanas években újították fel, 2000 körül a belső részen dolgoztak, majd a sekrestye újult meg, 2014-ben pedig a homlokzatot hozták helyre. A mostani állami támogatással a belső rész felújítását fejezik be.

 

Forrás: nyolcezer.hu, mti

AktuálisSzékesfehérvártemplomfelújításiskolafelújítás