2024.03.28, Csütörtök

Székesfehérvár is pályázik a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa címre

mti

2017.08.21. 07:39

Az augusztus 15-én zárult konzultáció során több mint 3700 fehérvári nyilvánította ki akaratát. A válaszadók 93 százaléka támogatta, hogy Székesfehérvár induljon el a pályázaton. 

Hirdetés

Székesfehérvár is pályázik a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím elnyeréséért - jelentette be a település polgármestere vasárnap.

Az önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Cser-Palkovics András a város Szent István-napi ünnepi közgyűlésén jelentette be, hogy a fehérváriak véleményének ismeretében a város elindul az "Európa Kulturális Fővárosa 2023" pályázaton. 

A polgármester a bejelentéskor azt is elmondta: a városvezetésnek elhatározott szándéka, hogy Székesfehérvárt, a valamikori mezővárost, a jelen erős iparvárosát a térség, sőt az ország egyik kiemelkedő innovációs központjává, ehhez mérten pedig kulturális, szellemi gócpontjává tegye, mindennek eszköze lehet maga az EKF-pályázat. 
Cser-Palkovics András a pályázat előkészítésére tíz szakértőből álló munkacsoportot hozott létre.

 

Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti. 
A 2023-as EKF-pályázat benyújtási határideje december 20. Várhatóan 2018. februárig szakértők bevonásával az Emberi Erőforrások Minisztériuma által működtetett tárcaközi bizottság, valamint a brüsszeli szakértői testület is áttekinti a beérkezett pályázatokat, és együttműködve kiválasztják a végső körbe továbbjutó városokat. 
A második körben a továbbjutó városoknak részletesebben kell kifejteniük konkrét terveiket. Ezt követően 2018 végén derülhet ki, melyik magyar település viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban.

Korábban nyolc város: Tokaj, Debrecen, Veszprém, Eger, Gödöllő, Győr, Szombathely és Miskolc döntött a pályázati részvételről, azonban ez utóbbi visszalépett a kezdeményezéstől.

AktuálisSzékesfehérvár2023. évi Európa Kulturális Fővárosa cím