2024.03.28, Csütörtök
Rendkívüli hőségre figyelmeztet a Fejér Megyei Kormányhivatal
Kép: pixabay.com/illusztráció

Rendkívüli hőségre figyelmeztet a Fejér Megyei Kormányhivatal

Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

2017.08.01. 09:50

A következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé, a héten várhatóan a hőmérő higanyszála akár 36-40 °C fok fölé is emelkedhet. A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya ezért megtette a szükséges intézkedéseket.

Hirdetés

Az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár az ország egész területére vonatkozóan 2017. augusztus 1-től (kedd) 00:00 órától 2017. augusztus 4-én (péntek) 24:00 óráig III. fokú hőségriasztást rendelt el.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya megtette a szükséges intézkedéseket, a hőségriasztásról az érintett, közreműködő járási hivatalvezetőket, és a fekvőbeteg-ellátó intézmények vezetőit is értesítette. A teendőkről a járási hivatalok illetékességi területén működő egészségügyi alapellátók, a szakellátók, a szociális intézmények és a települési önkormányzatok is tájékoztatást kaptak.

Az egészségügyi intézmények minden szükséges és lehetséges intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy megfeleljenek a fokozott környezet-egészségügyi kockázattal kapcsolatban várhatóan megnövekvő betegellátási igényeknek. Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetnek is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A népegészségügyi hatóság kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.  Érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni.

A szabadtéren dolgozók illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen, 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjon mindenki árnyékba, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék, le magukat mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban. http://oki.antsz.hu/lakossagnak/hohullam_egeszsegkarosito_hatasai
linken érhetők el.

 

Forrás: Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya

AktuálisFejér megyeegészségügyFejér Megyei Kormányhivatal2017 nyárhőségriasztás