2024.04.20, Szombat

Megkezdődhet a tornacsarnok építés Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2017.07.28. 11:47

A régóta várt fejlesztés a Köfém SC beruházásában, elnyert TAO-s pályázat révén valósul meg, bruttó 693 millió forintból.

Hirdetés

Az 1000 négyzetméteres tornateremben helyet kap egy szabvány méretű, 20x40 méteres kézilabda pálya és egy 250 fő befogadására alkalmas lelátó is. Az új létesítményt iskolai időben a Széna Téri Iskolába járó diákok használják a mindennapos testnevelés órák keretében, délutánonként pedig a Köfém SC utánpótlás bázisa edz majd a csarnokban.

 

A beruházással kapcsolatban Mészáros Attila alpolgármester elmondta, hogy a tornacsarnok a Köfém SC-vel közös beruházásban valósul meg, a bruttó 693 millió forintos kivitelezési összeghez Székesfehérvár Önkormányzata 220 millió forinttal járul hozzá. „A sportklubokkal a többi TAO-s fejlesztéssel kapcsolatban is az a megállapodás, hogy a szükséges, 30%-os önrészt az önkormányzat minden esetben biztosítja. Így újítottunk fel az elmúlt években több tornatermet és a C-jégpálya is ebben a formában valósult meg.” - tette hozzá Székesfehérvár alpolgármestere, aki örömét fejezte ki, hogy elindulhat a régóta tervezett fejlesztés.

Hangúlyozta, hogy az önkormányzat sem fenntartója, sem pedig működtetője az iskoláknak, ennek ellenére továbbra is segít az intézményeknek, ahol csak tud, ezt jelzi a Teleki Blanka Gimnázium belső homlokzatfelújítása is. Mészáros Attila elmondta, hogy várhatóan 2018 májusára elkészül az új tornacsarnok, ami szép ajándék lehet a Széna Téri Általános Iskolának, az intézmény ugyanis 2018. május 23-án ünnepli a 80 éves születésnapját.

 

 „Óriási hiányt pótol majd ez a létesítmény, mert csak egy olyan, szabvány méretű kézilabda pálya van a városban, amely alkalmas edzések, vagy mérkőzések megtartására.” - emelte ki Balássi Imre, a KÖFÉM SC elnöke a fejlesztés kapcsán, köszönetet mondva a Magyar Kézilabda Szövetségnek és Székesfehérvár Önkormányzatának is a beruházásért. „Bízom benne, hogy rengeteg gyerek használja majd a pályát délelőtt az iskolai testnevelés órák keretében, délután pedig kézilabda edzéseken.” - tette hozzá. A műszaki tartalomról szólva elmondta, hogy 20x40 méteres kézilabdapálya lesz a csarnokban, amelynek lelátója 250- 280 fő befogadására lesz alkalmas. A csarnok közvetlenül össze lesz kötve az iskola épületével, viszont leválasztható lesz, így az iskolai órák megtartása után önállóan tud majd működni.

 

A csarnok mind műszakilag, mind esztétikailag alkalmazkodik a kor követelményeihez, a tervezés során figyelembe vették a Széna Téri Iskola épületének építészeti sajátosságait is, ehhez alkalmazkodik majd a homlokzat kialakítása.A beruházásról szólva Minárikné Ambrus Magdolna igazgató elmondta, hogy a mindennapos testnevelésórák bevezetésével égető szüksége van az iskolának az új sportlétesítményre. Mint mondta, maximálisan ki lesz használva az új létesítmény és régóta várják a fejlesztés megvalósulását.

Török Szabolcs tankerületi igazgató a fejlesztésről szólva elmondta, hogy Székesfehérváron jó diáknak lenni, hiszen a város a köznevelés, kultúra és a sport kiemelt stratégiai területeinek mindegyikét ötvözi. „Ez a csarnok is jó példa arra, hogy a közösségi sport és az intézményi mindennapos testnevelés biztosítása megnyugtatóan rendeződik.” - hangsúlyozta.

Deák Lajosné önkormányzati képviselő szerint Székesfehérvár Önkormányzata nem engedte el az iskoláinak a kezét, fontosnak tartja az egészséges életmódra való nevelést és annak a közel 640 fehérvári gyermeknek a sportolási lehetőségét, aki a Széna téribe jár. Elmondta, hogy a munkálatok menetéről külön értesítik a környéken élőket és lakossági fórumot is tartanak jövő héten kedden 18 órakor.

AktuálisSzékesfehérvártornacsarnokKöfém SC