2024.04.20, Szombat

Éles gyakorlatra készül a magyarországi NATO-erőket integráló fehérvári egység

mti

2017.06.09. 18:45

Májusi sikeres értékelő gyakorlatát követően június végén már első éles gyakorlatára készül a magyarországi NATO-erőket integráló elem (NATO Force Integration Unit - NFIU).

Hirdetés

A témában tartott csütörtöki székesfehérvári sajtótájékoztatón Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, hogy a Magyarországon működő NFIU a NATO négynapos értékelő gyakorlatán kitűnőre vizsgázott, immáron a transzatlanti katonai szervezet teljes jogú tagjaként szolgál.

A teljes NATO-képesség elérése tíz nemzet - az Egyesült Államok, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia, Németország, Lengyelország, Litvánia, Olaszország és Magyarország - katonáinak és jó együttműködésüknek köszönhető - fűzte hozzá.

Garas László ezredes, a Székesfehérváron működő magyar NFIU parancsnoka elmondta, hogy mostantól képesek elősegíteni a NATO nagyon magas készenlétű erőinek (VJTF) gyors betelepítését hazánkba, amennyiben a biztonsági helyzet úgy kívánja, továbbá összekötő kapocsként funkcionálnak a NATO-erők és a magyar hadvezetés között.

Bejelentette, hogy első feladatuk június végén a Saber Guardian 17 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlaton lesz, amelyen az Egyesült Államok európai szárazföldi haderejének parancsnoksága mellett hét ország 40 ezer katonája vesz részt. A Romániában, Bulgáriában és Magyarországon zajló gyakorlaton támogatják a nemzetközi erők Magyarországon keresztüli áthaladását, illetve folyamatosan felügyelik azok tevékenységét.

A megváltozott európai biztonsági környezetre adott válaszként a 2014-es walesi NATO-csúcstalálkozó után létrehozták a nagyon magas készenlétű erőket, amelyek rövid időn belül bevethetők a NATO tagállamok területén. A katonai erők minél hatékonyabb támogatása érdekében vált szükségessé a NATO erőket integráló elemek létrehozása, amelyek elsődleges feladata a nagyon magas készenlétű erők gyors és hatékony bevetésének előkészítése és támogatása.


Forrás: mti

AktuálisSzékesfehérvárhonvédelemgyakorlatNATO