2024.03.29, Péntek

Felújítják az élményfürdőt és a sportuszodát, megújul a Szalki-sziget, a központban járási hivatali épületet alakítanak ki, továbbá középületeket, közterületeket újítanak fel.

Hirdetés

A Fabó Éva Sportuszoda és az élményfürdő korszerűsítésére a Modern városok program keretében 4 milliárd 742 millió forintot fordítanak. Az élményfürdő jelenleg nincs a város tulajdonában, azt az egyik kereskedelmi banktól 889 millió forintért visszavásárolják. Ezt az összeget az említett költségkeret tartalmazza. A beruházás során:

  • az uszoda teljesen új burkolatokat kap,
  • megújulnak az öltözők, a szauna, a gépészeti rendszer és a vizesblokkok,
  • az élményfürdőben felújítják a gépészeti és automatikai berendezéseket,
  • a csúszdákat és az élményelemeket pedig helyreállítják,
  • a két létesítmény közötti területen fürdőparkot alakítanak ki, ahol szabadtéri élményelemeket, sportpályákat létesítenek.

A Szalki-sziget esetében az önkormányzat elkészítette a fejlesztésre vonatkozó koncepciót, így láthatóvá vált, hol lehetséges egyéb uniós támogatások bevonása a Modern városok program forrásai mellett. A fejlesztés becsült összköltsége bruttó 1,159 milliárd forint. A szigettel sportolási, vízi turisztikai, rekreációs, pihenési, horgászati igényeket szeretnének kiszolgálni, ennek érdekében az ott lévő éttermet, az öltözőépületeket felújítják, a szabadtéri színpadot átépítik, különféle sportpályákat és mobil lelátókat létesítenek. A sziget partján körben futópályát építenek, mellette kültéri sporteszközöket és pihenőhelyeket alakítanak ki, továbbá létrehoznak egy mobil, turisztikai célú kikötőt.

A Szalki-sziget (fotó: dshe.hu)

Szintén a Modern városok program keretein belül, a Fejér Megyei Kormányhivatallal közösen valósítják meg a „Zöld SZTK” néven ismert épületegyüttes átalakítását járási hivatallá. A fejlesztés várható összértéke mintegy 1,9 milliárd forint. Az épületben a Dunaújvárosi Járási Hivatal több szervezeti egysége kapna helyet. Jelenleg ezek a város több pontján szétszórva helyezkednek el, így viszont a városközpont közelében elérhető lesz valamennyi.

A megyei jogú város TOP-forrásából valósítja meg a Zöld város kialakítása projektet, amelyre 900 millió forint vissza nem terítendő támogatást nyert el. A tervek szerint Dunaújváros több pontján rekreációs tereket alakítanak ki, felújítják a Duna-parti sétányt, fejlesztik a Vasmű utat kísérő zöldterületi sávot és a Városháza téri kávézót. Ezen kívül teljesen felújítják a Dózsa Mozit.

A Fejér megyei város önkormányzata szerint a projektek megvalósítása még az idén elindul.

 

Forrás: MTI, magyarepitok.hu

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)közintézményekfürdőfejlesztésGazdaságturizmusDunaújvárosModern Városok Programsportberuházásokközterek